Πως διαπιστώνουμε μια “ύποπτη” βλάβη στο δέρμα

26-12-2016

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 50.000 Ευρωπαίοι εμφανίζουν επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Χιλιάδες άνθρωποι ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή διαπίστωση ότι εκείνη η ελιά δυστυχώς έχει μετατραπεί σε μελάνωμα. Η καλύτερη λύση για την αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης αποτελεί η προληπτική εξέταση του δέρματος

Ανάγνωση «ύποπτης βλάβης» του δέρματος

Κατά την εξέταση των μελογχρωματικών βλαβών του δέρματος ή των σπίλων, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε. Τα σημεία αυτά βοηθούν κατά την αυτοεξέταση, καθώς εάν πρόκειται για μια καλοήθη, συνηθισμένη μελαγχρωματική βλάβη ή μια ύποπτη μελαγχρωματική βλάβη, δηλαδή βλάβη που θα πρέπει να εξεταστεί και από δερματολόγο.

Οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες είναι συνήθως συμμετρικές αυτό σημαίνει ότι να ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω στη βλάβη, η τελευταία χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια.. Εάν αυτό δεν ισχύει αυτό αποτελεί ένδειξη μιας ύποπτης μελαγχρωματικής βλάβης. Θα πρέπει επίσης να παρατηρήσουμε αν υπάρχουν αλλαγές στην περιφέρεια της μελαγχρωματικής βλάβης.

Τα μελανώματα συχνά έχουν ακανόνιστα όρια με παρεκβολές στην περιφέρεια τους. Επίσης, αλλαγές στο χρώμα είναι και αυτό είναι ένα ύποπτο σημείο. Οι πιο σημαντικές παράμετροι για την κλινική διάγνωση του μελανώματος είναι η συμμετρία, η ομοιγένεια του χρώματος, καθώς και ο αριθμός των διαφορετικών χρωμάτων. Ένα μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικά χρώματα σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή. Εκτός από τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός κόκκινου γκρι, λευκού ροζ, και μαύρου χρώματος.

Η Ευρωπαίκη Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας(EADV) στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευσθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος έχει καθιερώσει την «Ευρωπαική Ημέρα Μελανώματος». Στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας αφιερώνει αυτή την εβδομάδα στην πρόληψη.

Έτσι από τις 27 Μαίου έως τις 31 Μαίου οι συμμετέχοντες δερματολόγοι μέλη της Εταιρείας πραγματοποιούν δωρεάν εξέτσαη για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου σε όλους όσους το επιθυμούν. Οι επισκέψεις γίνονται κατόπιν ραντεβού ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr

Βάννα Κεκάτου