Πώς ένας διαιτολόγος ψωνίζει οικονομικά στο super market;

26-12-2016

Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές του σούπερ μάρκετ έχουν γίνει αναρίθμητες. Οι πειρασμοί είναι πολλοί και τελικά φτάνουμε στο ταμείο έχοντας ξεχειλίσει το καλάθι με προϊόντα τα οποία ούτε είχαμε σκοπό να αγοράσουμε και άλλα που δεν πρόκειται να φάμε για πολύ ακόμη καιρό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το συναίσθημα της «άδειας» τσέπης την ώρα που απομακρύνεστε από το ταμείο είναι να δράσετε οργανωμένα!

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο που κάνετε τα ψώνια σας μειώνοντας έτσι το budget.  Εκτός λοιπόν από την κλασική πλέον συμβουλή της «λίστας» του σούπερ μάρκετ ένας διαιτολόγος ακολουθεί τα παρακάτω έξυπνα tips:

1. Επισκέπτεται το σούπερ μάρκετ 1 με 2 φορές την εβδομάδα μόνο

Όσο λιγότερες επισκέψεις κάνετε στο σούπερ μάρκετ τόσο λιγότερα χρήματα θα ξοδέψετε σε περιττές επιλογές. Προπασθήστε να προβλέψετε τι χρειάζεστε, και μην επιτρέψετε στον ευατό σας να καταναλώσετε ένα τρόφιμο, όπως το ψωμί ή οι σοκολάτες, πιο γρήγορα απ’ όσο έχετε προαποφασίσει.

2. Προτιμά τα brands της αλυσίδας του σούπερ μάρκετ

Η ποιοτητά τους είναι ίδια, ίσως και καλύτερη, από γνωστά brands ενώ η τιμή τους είναι δελεαστικότερη. Μπορεί να χρειαστεί να τα ψάξετε στα χαμηλότερα ράφια.

3. Γεμίζει το καλάθι του με λαχανικά και φρούτα

Μπορεί να σκέφτεστε πως τα φρέσκα τρόφιμα είναι ακριβά, όμως η μερίδες που θα «βγάλουν» είναι πολύ οικονομικότερες από τις έτοιμες επιλογές. Φυσικά, εδώ δεν χωράει συζήτηση για τη θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών.

4. Περνάει πάντα από το διάδρομο με τα κατεψυγμένα

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα συσκευάζονται με τέτοιο τρόπο που πολλές φορές είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα φρέσκα. Για παράδειγμα μία σακούλα κατεψυγμένο σπανάκι διατηρεί πολύ περισσότερες βιταμίνες, σε σχέση με ένα μπολ φρέσκο που έχετε ξεχάσει στο βάθος του ψυγείου.

5. Αποφεύγει τους «αδύναμους» διαδρόμους

Αποφύγετε να περνάτε από τους μεσαίους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ γιατί εκεί κρύβονται τα σνακ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και οι άλλες «παγίδες» που θα προσθέσουν το κερασάκι στην τούρτα της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

6. Διαβάζει τις ετικέτες

Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και αποφύγετε να αγοράσετε ένα προϊόν που στα συστατικά του έχετε «άγνωστες» λέξεις. Κοιτάξτε πόσες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη έχει ανά μερίδα.

7. Παίζει με το κινητό του στο ταμείο

Αποσπάστε στην προσοχή σας στο ταμείο και μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε εκείνη τη σοκολάτα που σας χαμογελά την ώρα που περιμένετε τον προηγούμενο πελάτη να γεμίσει τις σακούλες του. Εξάλλου στην λεπτομέρεια κρύβεται η διαφορά.

Μπορεί τα παραπάνω να σας φαίνεται πως απαιτούν αρκετή προσπάθεια όμως αξίζει εάν σκεφτείτε πως με τα λεφτά που θα βάλετε στην άκρη θα μπορέσετε τελικά να πάρετε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, να βγείτε περισσότερο με τους φίλους σας, να κάνετε εκείνο το ταξίδι που ονειρευόσασταν.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com