Πως η δουλειά σε βάρδιες μας κάνει κακό

26-12-2016
Σε πολλά επαγγέλματα είναι απαραίτητη η εργασία σε βάρδιες. Νοσοκομεία, αεροδρόμια, μέσα ενημέρωσης και πολλοί άλλοι χώροι εργασίας δεν σταματούν ποτέ να λειτουργούν. Τώρα όμως Σουηδοί επιστήμονες λένε πως η εργασία σε βάρδιες μπορεί να κάνει ζημιά στη μνήμη μας, στη συγκέντρωση μας και στην ικανότητα εκμάθησης.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία μελέτησαν στοιχεία που πήραν από 7.000 άντρες και γυναίκες τους οποίους έβαλαν να κάνουν και κάποια ειδικά τεστ.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurobiology of Aging, έδειξαν πως οι ακαθόριστες ώρες εργασίας, κοινώς όταν εργαζόμαστε σε βάρδιες πότε πρωί και πότε βράδυ, μπορούν να βλάψουν τη μνήμη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης αλλά και την ικανότητα εκμάθησης.
Συνέπεια; Επηρεάζει και την ικανότητα μας να παίρνουμε αποφάσεις  και στην ίδια τη δουλειά.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Christian Benedict και οι συνεργάτες του βρήκαν πως οι άνθρωποι που είχαν αφήσει τις δουλειές τους σε βάρδιες πέντε χρόνια πριν την έρευνα είχαν και πάλι καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και αποδοτικότητας. 
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαίνει πως η ζημιά που γίνεται από την εργασία σε βάρδιες μπορεί να ανατραπεί εάν ο άνθρωπος αρχίσει και πάλι να εργάζεται σε σταθερά ωράρια.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: