Πως η καλή μνήμη συνδέεται με την άνοια

26-12-2016
Θα περίμενε κανείς το αντίθετο. Πως δηλαδή αυτοί που έχουν καλή μνήμη έχουν και πιο ακονισμένο μυαλό… άρα κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια. Κι όμως! Καναδοί επιστήμονες βρήκαν πως αυτοί που έχουν πολύ καλή μνήμη κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σημάδια άνοιας.
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Rotman στο Τορόντο του Καναδά μελέτησαν 66 νέων υγιών ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια.
Οι εθελοντές στην αρχή συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με λεπτομέρειες από το παρελθόν τους. Στη συνέχεια οι ειδικοί τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
 
Οι ερευνητές φυσικά έδωσαν περισσότερη προσοχή στη σύνδεση ανάμεσα στο ιππόκαμπο, που είναι η περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη, και άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι θυμόντουσαν πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν τους εμφάνιζαν μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στον ιππόκαμπο και περιοχές που σχετίζονται με οπτικές λειτουργίες.
Όσοι θυμόντουσαν το παρελθόν τους γενικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες παρουσίαζαν μεγάλη σύνδεση ανάμεσα στον ιππόκαμπο και περιοχές που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λογική.
 
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα παραπάνω έχουν να κάνουν και με το πώς τα γηρατειά επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας.
 
Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς μεγαλώνουμε και κυρίως όταν επέρχεται η άνοια το πρώτο με το οποίο δυσκολευόμαστε είναι το να ανακαλούμε λεπτομέρειες. Έτσι, θεωρούν ότι όσοι έχουν συνηθίσει να έχουν μνήμες πλούσιες σε λεπτομέρειες θα επηρεαστούν περισσότερο από την εγκεφαλική έκπτωση που επέρχεται όσο θα γερνάνε. Όσοι όμως θυμούνται γενικά τα γεγονότα μπορεί να διατηρούν καλύτερη τη μνήμη τους και καθώς θα γερνάνε.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: