Πως η παρακολούθηση αθλημάτων βοηθά σώμα και μυαλό

26-12-2016

Είναι ο σύζυγος ή ο σύντροφος σας κολλημένος με το ποδόσφαιρο; Του γκρινιάζετε συνέχεια επειδή σας παραμελεί όποτε έχει κάποιο σημαντικό αγώνα; Δεν θα έπρεπε. Έρευνα Ιταλών επιστημόνων δείχνει πως αυτοί που παρακολουθούν αθλήματα κάνουν καλό τόσο στο σώμα τους όσο και στο νου τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης στην Ιταλία έκαναν εξετέσεις και πειράματα επάνω σε 10 επαγγελματίες μπασκετμπολίστες, δέκα ειδικούς θεατές αθλημάτων όπως για παράδειγμα αθλητικογράφους, και δέκα φοιτητές που δεν είχαν παίξει ποτέ στη ζωή τους μπάσκετ.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όχι μόνο οι αθλητές (κάτι που θα ήταν έτσι κι αλλιώς φυσιολογικό) αλλά και αυτοί που περνούσαν πολλές ώρες απλά βλέποντας αθλήματα, είχαν καλύτερο έλεγχο των μυών των χεριών τους όταν τους έβαλαν να παίξουν μπασκετ.
 
Όπως διαπιστώθηκε, όταν ένας θεατής βλέπει ένα σπορ και είναι αφωσιωμένος σε αυτό, ο εγκέφαλος του λειτουργεί σαν να παίζει εκείνος το άθλημα εκείνη την ώρα. Οι νευρώνες-καθρέφτες που βρίσκονται στο δεξί μέρος του εγκεφάλου μας βοηθούν να μπούμε πραγματικά στη θέση του αθλητή.
Έτσι, ο εγκέφαλος αρχίζει να απελευθερώνει χημικές ουσίες και ορμόνες που θα απελευθέρωνε εάν εκείνη την ώρα παίζαμε πραγματικά κι εμείς στο γήπεδο. Αυτό φυσικά κάνει καλό στην υγεία μας.
 
Όπως τονίζουν φυσικά οι ειδικοί, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το να βλέπεις ποδόσφαιρο είναι το ίδιο υγιεινό με το να παίζεις ποδόσφαιρο.

 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: