Πως η σταθερή σχέση μειώνει την γονιμότητα

26-12-2016
Συνήθως μια γυναίκα δεν αποφασίζει να κάνει ένα παιδί εάν δεν είναι σε μια μακροχρόνια, μόνιμη και σταθερή σχέση. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως τώρα δείχνει πως οι μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις μειώνουν την γονιμότητα.
 
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως σε κάποια είδη (π.χ. κάποια άγρια πτηνά) το σπέρμα είναι πιο γόνιμο όταν το αρσενικό συνουσιάζεται με ένα καινούργιο θηλυκό παρά με ένα θηλυκό οικείο.
Ερευνητές από το Κολέγιο Wooster στο Ohio στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν λοιπόν να διαπιστώσουν εάν κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Έκαναν λοιπόν ορισμένα πειράματα.
 
Ζήτησαν από άνδρες να δώσουν δείγματα σπέρματος βλέποντας ταινίες πορνό επτά φορές σε διάστημα 15 ημερών.
Τις πρώτες έξι φορές είδαν ταινίες με την ίδια ηθοποιό και δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ της πρώτης και της έκτης φοράς.
Την έβδομη φορά όμως η γυναίκα που συμμετείχε στην ταινία ήταν άλλη. Τότε αυξήθηκε σημαντικά και η ποιότητα του σπέρματος, καθώς αυξήθηκαν ο όγκος του σπέρματος και ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων.
 
Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί πρόκειται για «ανταγωνισμό του σπέρματος». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στην εξελικτική ψυχολογία για να περιγράψει τον τη διαδρομή που κάνουν τα σπερματοζωάρια κάθε αρσενικού ώστε να επικρατήσουν και να γονιμοποιήσουν το ωάριο του θηλυκού.
Πρόκειται για μια στρατηγική που εξασφαλίζει την επικράτηση των αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών ενός αρσενικού έναντι των υπολοίπων και έχει μελετηθεί εκτενώς στο ζωικό βασίλειο.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: