Πως η βόλτα στη φύση με φίλους μειώνει τα σημάδια της κατάθλιψης

26-12-2016

Μια βόλτα στο βουνό, στο πάρκο, στη θάλασσα δεν είναι μόνο καλό για τη θέα. Σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να μειώσει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ιδίως αν γίνεται με παρέα.

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 2,000 μελών του προγράμματος «Walking for Health», στη Βρετανία, το οποίο οργανώνει περίπου 3,000 ομαδικούς περιπάτους την εβδομάδα.

Οι ειδικοί βρήκαν, πως αυτοί που είχαν περάσει πρόσφατα κάποιο αγχωτικό συμβάν όπως ασθένεια, απώλεια δουλειάς, χωρισμό ή θάνατο αγαπημένου προσώπου είχαν πολύ καλύτερη διάθεση μετά τη βόλτα στη φύση με παρέα.

Παρόμοια μελέτη με παρόμοια αποτελέσματα έκανε  και η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan. Η καθηγήτρια Sara Warber, είπε πως μια βόλτα στο ύπαιθρο δεν κοστίζει τίποτα, μειώνει το άγχος, είναι καλή άσκηση χωρίς να κουράζεις υπερβολικά τον οργανισμό σου και μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Τα ευρήματα των δυο ερευνών δείχνουν πως μια βόλτα στην εξοχή με έναν φίλο ή τον/την σύντροφο μπορεί να μειώσει ακόμα και τα σημάδια της κατάθλιψης χωρίς να χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή.