Πως μπορώ να αποφύγω να κολλήσω ίωση;

26-12-2016
Δουλειά, σπίτι, μέσα μαζικής μεταφοράς…. Φαίνεται πως είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς να κολλήσει γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη ίωση αυτόν τον καιρό. Μήπως όμως υπάρχει τρόπος; Τεράστια ομάδα από τέσσερα διαφορετικά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών μας δίνουν τη λύση. Και δεν είναι αυτή που φαντάζεστε.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της California, της Arizona State University, της Georgia και το Yale έκαναν μελέτες και έβγαλαν ένα συμπέρασμα. Πως ο μόνος τρόπος να αποφύγει κανείς την ίωση είναι απλά να μείνει σπίτι του και να μην κυκλοφορεί.
 
Όπως λένε, τα εμβόλια της γρίπης κι άλλα φάρμακα βοηθάνε σε περίπτωση κάποιας επιδημίας αλλά τίποτα δεν είναι πιο ασφαλές από το να μείνεις σπίτι σου και να μην έρθεις καθόλου σε επαφή με κόσμο.
 
Ένα παράδειγμα που έδωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Springborn ήταν η περίπτωση του Μεξικού το 2009 όταν υπήρξε επιδημία της γρίπης των πτηνών. Οι κάτοικοι του Μεξικού αντέδρασαν διαφορετικά από άλλους λαούς. Έμειναν μαζικά στα σπίτια τους με αποτέλεσμα η διάδοση του ιού στο Μεξικό να ήταν πολύ πιο αργή απ’ ότι σε άλλες χώρες.
 
Όπως λέει ο Δρ. Gerardo Chowell από το Πανεπιστήμιο της Georgia, το συμπέρασμα τους δείχνει πως οι διαφορές στη συμπεριφορά ανάμεσα στους λαούς είναι το κλειδί στο να λύσουν πολλά προβλήματα επιδημιών στον κόσμο. Όπως λένε οι ειδικοί, όσοι προέρχονται από πιο πλούσιες χώρες έχουν μεγαλύτερο το αίσθημα της προστασίας και πως σε περιόδους επιδημίας αυξάνουν τον χρόνο που βλέπουν τηλεόραση γιατί μένουν μέσα.