Τα Χριστούγεννα είναι ήδη εδώ και όλοι σκεφτόμαστε τι δώρο θα κάνουμε στα παιδιά μου έχουμε κοντά μας. Τον γιο ή την κόρη μας, το βαφτηστήρι μας ή το ανίψι μας. Προσοχή όμως! Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας και την ασφάλεια τους όταν διαλέγουμε παιχνίδια για αυτά.
Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (Consumer Product Safety Commission) των Ηνωμένων Πολιτειών, 3 στα 1.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα παιχνίδια τους.
Μάλιστα, το 35% των τραυματισμών να αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ενώ οι μισοί από αυτούς συμβαίνουν στο πρόσωπο και στο κεφάλι.
Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, οι γονείς εξακολουθούν να μην δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην ασφάλεια των παιχνιδιών που διαλέγουν για τα παιδιά τους
Πρόσφατη Αμερικανική δημοσκόπηση έδειξε πως τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες γονείς (το 41%) απάντησαν «σπανίως» ή «ποτέ» στην ερώτηση αν διαλέγουν παιχνίδια για τα παιδιά τους με γνώμονα και την ασφάλειά τους για τα μάτια τους.
Το 54% των γονιών όμως παραδέχτηκαν πως «σίγουρα» θα έχουν τα παιδιά τους παιχνίδια που μπορεί να βλάψουν τα μάτια τους και το 22% παραδέχτηκαν ότι αυτό «είναι πιθανό».
Οι τραυματισμοί των ματιών εξαιτίας παιχνιδιών είναι πολύ συνηθισμένοι και συμπεριλαμβάνουν από επώδυνες μικροαμυχές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού έως πολύ σοβαρά προβλήματα όπως τα έλκη κερατοειδούς, ο τραυματικός καταρράκτης, η αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού ή ακόμα και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.
Και ποια είναι λοιπόν τα παιχνίδια που θεωρούνται επικίνδυνα;
– Παιχνίδια που εκτοξεύουν οποιοδήποτε αντικείμενο (π.χ. σφεντόνες, τόξα, όπλα) γιατί η ταχύτητα εκτόξευσης είναι τέτοια ώστε μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό του ματιού ακόμα κι αν το εκτοξευόμενο αντικείμενο αποτελείται από μαλακό υλικό όπως το αφρολέξ.
– Εκτοξευτήρες μπαλονιών με νερό και νεροπίστολα (π.χ. τα μπαλόνια μπορεί να προκαλέσουν θλαστικό τραύμα στο μάτι και να οδηγήσουν σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και μόνιμη βλάβη της όρασης).
– Κάθε είδους παιχνίδια με αιχμηρά εξαρτήματα και άκαμπτες άκρες (π.χ. παιδικά καλάμια ψαρέματος, μαγικά ραβδιά, ξίφη, σπάθες, ξιφολόγχες κ.λπ.).
– Τα παιχνίδια με αεροζόλ (τα χημικά τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, χημική επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και αμυχή του κερατοειδούς αν ο ψεκασμός γίνει από κοντινή απόσταση).
– Τα λέιζερ πόιντερς και οι φακοί με λαμπτήρες LED. Αν και κανένα από τα δύο δεν είναι παιχνίδι, πολλά παιδιά παίζουν αναβοσβήνοντας φακούς και μετατρέποντας τα λέιζερ πόιντερς των γονιών τους στα «φωτόσπαθα» του Star Wars.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Προσοχή στην επιλογή των παιδικών παιχνιδιών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά