Πως να επιβιώσετε τρώγοντας από το περίπτερο!

26-12-2016

Κάθε φορά που φεύγετε από σπίτι βιαστικά, χωρίς να έχετε προλάβει να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα ταπεράκια και τα υγιεινά snacks, σίγουρα θα σκέφτεστε πως η “δίαιτά” σας για την ημέρα είναι καταδικασμένη. Ιδιαιτέρως εάν η καθημερινότητά απαιτεί να είστε όλη την ημέρα εκτός γραφείου ή σπιτιού, τα περίπτερα που βρίσκονται σε κάθε γωνία των Ελληνικών δρόμων αποτελούν εύκολο και γρήγορο πειρασμό.

Οι περισσότερες επιλογές που θα βρείτε στο περίπτερο θα λέγαμε πως δεν ενδείκνυνται για το ισορροπημένο πρόγραμμα μίας διατροφής. Επειδή όμως η διατροφή που ακολουθείτε πρέπει να προσαρμόζεται στη δική σας ημέρα, οι παρακάτω συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν έτσι ώστε να «μη χαλάσετε τη δίαιτα» ακόμα και τις πιο δύσκολες των ημερών.

Μην πάρετε ό,τι βρείτε μπροστά σας: Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να χαζέψετε τι «προσφέρει» το  περίπτερο. Οι υγιεινές λύσεις πιθανά χρειάζονται περισσότερο ψάξιμο.

 

Στο ψυγείο: Στα «ναι» κατατάσσονται το νερό, το τσάι και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ακολουθούν οι χυμοί, ενώ αποφύγετε εναλλακτικές με ζάχαρη, ποτά που δίνουν ενέργεια, αλλά και έτοιμους γλυκούς καφέδες που όχι μόνο σας δίνουν περιττές θερμίδες, αλλά ενδέχεται να σας προκαλέσουν και υπερένταση. Η πιο θρεπτική επιλογή είναι το γάλα. Το τελευταίο συνδυάζει υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνες για έλεγχο της όρεξης , βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης εάν τύχει να βρείτε γιαούρτι, μην το πολυσκεφτείτε και πάρτε το!

 

Στις ξηρές τροφές: Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς τα πατατάκια και τα κρουασάν σας κλείνουν πονηρά το μάτι. Εσείς όμως οφείλετε να αντισταθείτε και να ψάξετε υπομονετικά για ξηρούς καρπούς, κριτσίνια ή απλά crackers. Εάν πάλι λατρεύετε τα πατατάκια, η ιδανικότερη εναλλακτική δεν είναι τα τσιπς φούρνου αλλά τα ποπκορν. Και πάλι όμως μην κάνετε το λάθος και αφήσετε ανοικτή τη σακούλα με τα snacks στο κάθισμα του συνοδηγού. H λύση είναι να τοποθετήσετε στο πορτμπαγκάζ ό,τι δεν φάτε.

 

Στις σοκολάτες: Εάν πάλι έχετε σταματήσει στο περίπτερο γιατί νιώσατε λιγούρα για κάτι γλυκό, τότε μήπως η γλύκα μία τσίχλας ή μίας καραμέλας χωρίς ζάχαρη σας καλύπτει; Μάλιστα το μασούλημα μιας τσίχλας ενδέχεται να σας «κρατήσει» μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα. Εάν πάλι είστε αποφασισμένος/νη πως θα αμαρτήσετε, επιλέξτε μαύρη σοκολάτα. Μπορεί θερμιδικά να μην έχει σημαντικές διαφορές από τις αντίστοιχες σοκολάτες γάλακτος, με μπισκότο κλπ, όμως σίγουρα δεν θα παραφάτε από αυτή. Ακόμη, η μαύρη σοκολάτα είναι πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β, καθώς και άλλες τονωτικές ουσίες του κακάο.

 

Φεύγοντας από το περίπτερο: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι πως τρώνε στο πόδι όλα εκείνα που αγοράζουν από το περίπτερο, ή από ένα ταχυφαγείο. Με τον τρόπο όμως αυτό ο ανθρώπινος οργανισμός δεν «συνειδητοποιεί» ούτε πως εκείνη την ώρα καταναλώνει ένα ουσιαστικό γεύμα ή μικρογεύμα, ούτε όμως και «πόσο» τρώει! Με λίγα λόγια μην περπατάτε ή μην οδηγείτε και τρώτε. Χαρίστε στον εαυτό σας μερικά λεπτά για να απολαύσετε αυτό που μόλις αγοράσατε.

Τέλος, επιλέξτε ποια περίπτερα στη διαδρομή  σας έχουν τις υγιεινότερες επιλογές και προσπαθήστε να επισκέπτεστε αυτά. Έτσι θα είστε βέβαιοι πως δεν θα ξεμείνετε ποτέ από θρεπτικά γεύματα!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com