Πως να μην ξεχνάμε τα όνειρα που βλέπουμε

04-02-2017

Ειδικοί λένε πως κάθε βράδυ βλέπουμε όνειρα όταν κοιμόμαστε. Απλά μερικές φορές τα θυμόμαστε ενώ τις περισσότερες τα ξεχνάμε μόλις ξυπνήσουμε. Είστε από εκείνους που σπάνια θυμούνται τα όνειρα που βλέπουν; Αμερικανοί επιστήμονες έχουν μερικές συμβουλές για εσάς.

Πριν κοιμηθούμε, ίσως θα έπρεπε να πιούμε τρία γεμάτα ποτήρια νερό. Όχι μπύρα ή κρασί. Η ποσότητα του νερού καταστέλλει το 5ο στάδιο του ύπνου, γνωστό και ως REM. Αποτέλεσμα; Να ξυπνήσουμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ξυπνώντας στη φάση αυτή, συνήθως θυμόμαστε ξεκάθαρα τα όνειρά μας. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, την οποία δημοσιεύουν οι New York Times.

Επικεφαλής της μελέτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Στίκγκολντ. Ο ίδιος συνιστά επίσης να επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη φράση «θα θυμηθώ τα όνειρά μου» πριν πέσουμε για ύπνο. Μας προτείνει επίσης να κρατάμε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό δίπλα στο κρεβάτι.

«Όταν πέφτουμε για ύπνο όλα τα γεγονότα της ημέρας περνάνε από το μυαλό μας. Εξελικτικά είναι μία περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι να επεξεργασθεί όταν αποκοιμηθεί. Βάζοντας το «να θυμηθώ τα όνειρά μου» στη λίστα, ενδέχεται να τα θυμηθούμε.

Ξυπνώντας δεν πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια, ούτε να κουνηθούμε, ούτε να πούμε οτιδήποτε -κάθε αισθητηριακή αντίληψη ή κίνηση τείνει να εξαφανίσει την ανάμνηση ενός ονείρου. «Εάν γυρίσεις στο πλάι και πεις στον/στην σύντροφό τους ότι μόλις είδες ένα ωραίο όνειρο, αμέσως θα το χάσεις από τη μνήμη», λέει ο Στίκγκολντ. Μας συμβουλεύει λοιπόν να παραμείνουμε μισοκοιμισμένοι και να προσπαθούμε να το κρατήσουμε στη μνήμη μας. Με τη διαδικασία αυτή, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, η μνήμη αποθηκεύεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι το όνειρο παραμένει ζωντανό. Άλλη μία συμβουλή είναι να «βυθιστούμε» πάλι στο όνειρο και να συλλέξουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες.

Για δύο εβδομάδες, μας παροτρύνει ο Στίκγκολντ, να λέμε στον εαυτό μας: «θυμήσου τα όνειρά σου»! Έπειτα από μία τέτοια «εξάσκηση», προβλέπω, λέει ο αμερικανός ψυχίατρος, τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων που συνήθως λένε ότι δεν ονειρεύονται, πλέον θα μπορούν να το κάνουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε για τoν σύντροφο μας
Γιατί ξεχνάμε ή θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε;