Πως ο εγκέφαλός μας “διαβάζει” τις γεύσεις

26-12-2016

Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά η γλώσσα και ο εγκέφαλος συνδέονται με μια νευρική «καλωδίωση». Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλος μπορεί να «διαβάζει» τις γεύσεις. Αυτό έδειξε και μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά πως ο εγκέφαλος έχει εξειδικευμένους νευρώνες για το αλμυρό, το πικρό, το γλυκό, το ξινό και το νόστιμο.
Η ομάδα του Τσαρλς Ζούκερ της Ιατρικής Σχολής και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, έκαναν μελέτες σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι κυτταρικοί αισθητήρες πάνω στη γλώσσα έχουν το νευρωνικό αντίστοιχό τους στον εγκέφαλο.
Αυτή η ανακάλυψη βοηθά τους ειδικούς να λύσουν την διαμάχη του πως ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη γεύση. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους που για κάποιο λόγο έχουν χάσει την αίσθηση της γεύσης.
Το συμπέρασμα το έβγαλαν με τη βοήθεια γενετικής τροποποίησης στα πειραματόζωα, ώστε σε αυτά να φεγγοβολούν οι επιμέρους νευρώνες της γεύσης, όταν ενεργοποιούνταν. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει ένα νεύρο που διασυνδέει τη γλώσσα με τον εγκέφαλο για κάθε διαφορετική γεύση. Έτσι, καταρρίπτεται αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ότι δηλαδή τα ίδια εγκεφαλικά κύτταρα  ανταποκρίνονται σε όλες τις γεύσεις.
Οι ειδικοί λένε πως αποτελεί μύθο ότι η γεύση του γλυκού βρίσκεται μόνο στην άκρη της γλώσσας. Η γλώσσα, εξηγούν, είναι χωρισμένη σε περιοχές διαφορετικές για κάθε γεύση. Καθένας από τους περίπου 8.000 γευστικούς κάλυκες, που είναι διάσπαρτοι πάνω στη γλώσσα, είναι ικανοί να αισθανθούν όλο το φάσμα των γεύσεων. Μέσα σε κάθε κάλυκα υπάρχουν 50 έως 100 εξειδικευμένοι κυτταρικοί αισθητήρες ειδικά για κάθε μία από τις πέντε κύριες κατηγορίες γεύσεων. Όταν ανιχνεύουν μια γεύση, στέλνουν το σχετικό νευρικό σήμα στην αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία καταγράφει ξεχωριστά το γλυκό, το πικρό, το ξινό…