Πως ο ψυχισμός μας επηρεάζει και τον ψυχισμό του σκύλου μας

13-02-2017

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από να έχεις το αθώο και χαριτωμένο ζωάκι που σε περιμένει με κουνιστή την ουρά όταν γυρίζεις σπίτι από μια κουραστική ημέρα. Και τα σκυλιά μας όμως έχουν τον δικό τους ψυχισμό. Κι αυτός, όπως έδειξε νέα έρευνα, επηρεάζεται από τον δικό μας. Όπως βρήκαν Αυστριακοί επιστήμονες, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους. Ιδίως αν αυτοί είναι αγχωτικοί, νευρωτικοί και εν γένει αρνητικοί τύποι.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία μελέτησαν πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων, που συμβίωναν επί χρόνια.
Ζώα και άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις. Για παράδειγμα, μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Έγιναν, επίσης, ψυχολογικά τεστ τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους. Έτσι, κατατάχθηκαν όλοι στους πέντε μεγάλους τύπους της προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS One. Τι έδειξαν; Πως τα κατοικίδια ζώα μπορούν να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, ιδίως αν οι τελευταίοι είναι αγχωτικοί, νευρωτικοί και εν γένει αρνητικοί τύποι.

Από την άλλη, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Κυρίως οι χαλαροί και φιλικοί σκύλοι μπορούν να μεταδώσουν τη θετική αυτή προσωπικότητα στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας τους να μειώσουν το στρες.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ίρις Σόμπερλ, συμπέρανε πως οι μεν επηρεάζουν τους δε. Πως; Αντιγράφοντας χαρακτηριστικά-κλειδιά της προσωπικότητάς τους. Την μεγαλύτερη επιρροή -καλώς ή κακώς- έχουν οι άνθρωποι στους σκύλους.

«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται», δήλωσε η Σόμπερλ.

Η αυστριακή ερευνήτρια επεσήμανε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των αφεντικών τους και μπορεί κατά συνέπεια να νιώσουν ανάλογα αναπροσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους- κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί από την μακρά εξελικτική συμπόρευση των δύο ειδών εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
5 Φαγητά για να Μοιραστείτε με το Σκύλο σας!
Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην καρδιά των γυναικών
Έχετε περιττά κιλά; Πάρτε μεγάλο σκύλο