Πώς συνδέεται το εμπόριο άγριων ζώων με τον κορονοϊό

02-04-2020

Από τις αρχές Μαρτίου του 2020, ένας νέος κορονοϊός, που ονομάζεται COVID-19, έχει εξαπλωθεί από την Κίνα σε 199 χώρες μέχρι στιγμής, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως.

Στην Κίνα πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο για την χώρα. Το 2003, εμφανίστηκε και ο ιός SARS υπό παρόμοιες συνθήκες, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 800 άτομα.

Τόσο ο SARS όσο και ο COVID-19 ανήκουν στην οικογένεια των «κορονοϊών», και οι δύο φαίνεται ότι έχουν προκύψει από ζώα στις αγορές άγριων ζώων της Κίνας.

Οι ειδικοί είχαν προβλέψει εδώ και καιρό ότι αυτές οι αγορές, που είναι γνωστό ότι είναι πιθανές πηγές ασθενειών, θα επέτρεπαν μια άλλη εστία. Οι αγορές και το εμπόριο άγριων ζώων που τις υποστηρίζει αποτελούν το βασικό πρόβλημα αυτών των πανδημιών. Έως ότου η Κίνα λύσει αυτό το πρόβλημα, είναι πιθανό να προκύψουν περισσότεροι νέοι ιοί, υποστηρίζει το Vox.com.

Στο βίντεο που ακολουθεί, αναλύεται πώς συνδέεται το εμπόριο άγριων ζώων με τον κορονοϊό.

«Ήταν Πρωτοχρονιά του 2019 όταν στην Κίνα, οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας παραδέχθηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα. Ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων είχε ξηρό βήχα και πυρετό πριν πάθουν πνευμονία, η οποία για κάποιους αποδεικνύοταν θανατηφόρα. Οι γιατροί ονόμασαν τη νόσο COVID-19, δηλαδή νόσος κορονοϊού (Corona Virus Disease) που εμφανίστηκε το 2019.

Όταν προσπάθησαν να εντοπίζουν την προέλευση της νόσου βρήκαν μια πιθανή περιοχή, την αγορά άγριων ζώων στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Από τους πρώτους 41 ασθενείς που διαγνώστηκαν με κορονοιό, οι 27 είχαν βρεθεί στη συγκεκριμένη αγορά. Δεν ήταν αποδεικτικά στοιχεία ωστόσο γρήγορα η αγορά έκλεισε για το κοινό…».

Δείτε το βίντεο