Πως τα συνεχή ταξίδια με αεροπλάνο κάνουν κακό στο DNA μας

26-12-2016
Είναι ορισμένοι άνθρωποι που ταξιδεύουν αρκετά συχνά με αεροπλάνο, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε γιατί μένουν μακριά από τους δικούς τους και πηγαίνουν συχνά για να τους επισκεφθούν. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα συχνά ταξίδια με αεροπλάνο μπορεί να δημιουργούν ανωμαλίες στο DNA που ίσως οδηγήσουν ακόμα και στην εμφάνιση καρκίνου.
 
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας ανέλυσαν δείγματα αίματος από 89 πιλότους αεροσκαφών και μια ομάδα σύγκρισης 50 πανεπιστημιακών καθηγητών ίδιας ηλικίας.
μελέτησαν κατά πόσο οι πιλότοι των αεροσκαφών τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα γενετικών ανωμαλιών, γνωστών ως χρωμοσωματικών εκτοπισμών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine», έδειξαν πως συνολικά οι χρωμοσωμικές εκτοπίσεις δεν ήταν συχνότερες μεταξύ των πιλότων. Όταν όμως επικεντρώθηκαν μόνο στην ομάδα των πιλότων, διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των χρωμοσωμικών τροποποιήσεων αυξανόταν μαζί με την πτητική εμπειρία των πιλότων.
Συγκεκριμένα, για κάθε δέκα χρόνια αύξηση της πτητικής εμπειρίας, το ποσοστό των χρωμοσωμικών τροποποιήσεων αυξανόταν κατά 81%. Το ποσοστό παρέμενε ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας των πιλότων.
 
Τα ευρήματα λοιπόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι πιλότοι με μεγάλή εμπειρία πτήσης ενδεχομένως να είχαν εκτεθεί βιολογικά σε σημαντικές ποσότητες ιονίζουσας ακτινοβολίας.
 
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λι Γιονγκ αρκετές έρευνες έχουν μελετήσει κατά πόσο τα πληρώματα των αεροπορικών εταιρειών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου λόγω της συχνής έκθεσής τους στην κοσμική ακτινοβολία, την ακτινοβολία που συνήθως μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα της γης αλλά υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στα μεγάλα υψόμετρα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: