Πως τα συναισθήματά μας αλλάζουν σε κάθε εποχή

26-12-2016

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πως τα συναισθήματα μας αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι για παράδειγμα είναι πολύ πιο εύκολο να αισθανθούμε αισιοδοξία και τον χειμώνα αισθανόμαστε πιο συχνά μελαγχολία. Γιατί όμως;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol στη Βρετανία ανέλυσαν σε βάθος τετραετίας το συναισθηματικό περιεχόμενο που έχουν τα μηνύματα στο βρετανικό Twitter αλλά και οι αναζητήσεις στο Wikipedia.

 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εξόρυξης Δεδομένων (IEEE International Conference on Data Mining-ICDM), έδειξαν ως τα αρνητικά αισθήματα είναι σαφώς περισσότερα το φθινόπωρο και το χειμώνα, με αποκορύφωμα το Νοέμβριο, ενώ το άγχος και ο θυμός είναι πιο έντονα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.
 
Αναλύοντας μάλιστα ξεχωριστά το Wikipedia για τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες ιατρικού περιεχομένου αποκαλύπτει μια ξεκάθαρη εποχικότητα για ψυχολογικά θέματα που απασχολούν προφανώς τους χρήστες. Ενδεικτικά, οι επισκέψεις σχετικά με τις διαταραχές της διάθεσης (συναισθηματικές διαταραχές) κορυφώνονται στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τη διαταραχή πανικού και την οξεία αγχώδη διαταραχή τον Απρίλιο.
Η ίδια ερευνητική ομάδα υπό τον Κριστιανίνι, που αναπτύσει το Πρόγραμμα ThinkBIG, μόλις δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One μια μελέτη που ανέλυσε το περιεχόμενο των Αμερικανικών και Βρετανικών εφημερίδων της περιόδου 1836-1922.
 
Όπως φάνηκε από την μελέτη, διάφορες συμπεριφορές των ανθρώπων σχετικά με τη δουλειά τους και τον ελεύθερο χρόνο, τη διατροφή τους, τις ασθένειές τους ή την κατανάλωση εμφάνιζαν σαφή εποχικότητα και προβλεψιμότητα, που είχε άμεση σχέση με τις μεταβολές του καιρού. Στην εποχή μας η εποχική επιρροή του καιρού έχει πια μειωθεί, ενώ η τηλεόραση έχει εν μέρει αντικαταστήσει τον καιρό ως σημαντικός παράγοντας συγχρονισμού στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας Νέλο Κριστιανίνι τόνισε πως οι τάσεις αυτές έρχονται στο φως όταν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αναλύεται ένας μεγάλος όγκος δεδομένων που αφορούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και προσέθεσε πως «αυτό που αναδύεται, είναι οι κανονικότητες στη συμπεριφορά μας, οι οποίες είναι κρυμμένες κάτω από την καθημερινή ποικιλομορφία της ζωής μας. Υποπτευόμασταν ότι υπήρχαν αυτοί οι περιοδικοί κύκλοι, αλλά ποτέ έως τώρα δεν τους είχαμε παρατηρήσει».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: