Πως θα νοσηλεύονται οι ανασφάλιστοι στα νοσοκομεία

26-12-2016

Αύριο υπογράφεται  υπουργική απόφαση μεταξύ υπουργείου Υγείας κια υπουργείου Εργασίας για τους όρους και τις προϋυποθέσεις με τις οποίες οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίς του ΕΣΥ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας ενημέρωσης-αξιολόγησης με τους διοικητές των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις, οι ανασφάλιστοι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, θα μπορούν να επισκέπτονται το ΠΕΔΥ και εάν ο γιατρός που τους εξετάσει, τους παραπέμψει για νοσηλεία θα πηγαίνουν με το παραπεμπτικό τους στο δημόσιο νοσοκομείο και θα νοσηλεύονται κανονικά, αφού προηγούμενως περάσουν από μία τριμελής επιτροπή για να μη γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιών Υγείας.

 Μάλιστα σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση εξετάζει πως θα μπορούν να έχουν οι ανασφάλιστοι, να έχουν πρόσβαση και στην φαρμακευτική περίθαλψη. Το κόοτος νοσηλείας των ανασφάλιστων θα το καλύπτει το νοσοκομείο από ένα συγκεκριμένο κωδικό. Εάν το κόστος επιβαρύνει σημαντικά τον προυπολογισμό του νοσοκομείου, τότε ο διοικητής θα κάνει αίτηση και θα παίρνει επιχορήγηση από το δημόσιο τακτικό προϋπολογισμό.

Σχετικά με τη χρονική συγκυρία που επελέγη για να κάνει τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις ο κος Γεωργιάδης δήλωσε ότι επρόκειτο για δρομολογημένες αποφάσεις που έτσι και αλλιώς είχαν ήδη εξαγγελθεί.
 
Όσον αφορά την αξιολόγηση των νοσοκομείων ο κος Γεωργιάδης είπε ότι είναι εντός των στόχων του α΄τετραμήνου του 2014  και ότι ακόμη και τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις δεν έχουν ευθύνη οι διοικητές αλλά λάθη και προβλήματα του παρελθόντος.
Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει κωδικοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών προκειμένου να υπάρχει ¨κοινή γλώσσα” μεταξύ των νοσοκομείων κάτι που θα επιφέρει επανάσταση στις προμήθειες και θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.Ο κος Γεωργιάδης εφίστησε επίσης την προσοχή των διοικητών στους διαγωνισμούς και στις επισκευές των μηχανημάτων που δε λειτουργούν.
 
Τέλος ο κος Γεωργιάδης τόνισε ιδιαιτέρως, ότι είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και τώρα κάνουμε το μεγάλο βήμα παρέχοντας προσβαση στη δευτεροβάθμια Υγεία στους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας μας. “Δε θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό, εάν δεν είχαν δουλέψει οι προκάτοχοί μου ο Ανδρέας Λοβέρδος  με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Μάριος Σαλμάς με την ασφαλιστική τιμή και τα clusters για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και ο Άνδρεάς Λυκουρέτζος με το συμμάζεμα των νοσοκομείων.