Πως το κάπνισμα κάνει κακό σε 323 γονίδια

26-12-2016
Όλοι γνωρίζουμε πόσο κακό κάνει το τσιγάρο στην υγεία μας. Την καρδιά, τα πνευμόνια, τον εγκέφαλο… Οι περισσότεροι βέβαια συνεχίζουμε να καπνίζουμε. Ίσως γιατί δεν συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ζημιάς που κάνουμε. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει ακριβώς πόσο κακό κάνει.
 
Ερευνητές από το Ίδρυμα Βιοϊατρικής Έρευνας Southwest στο Σαν Αντόνιο του Τέξας εξέτασαν 1.240 άτομα, από τους οποίους οι 297 είναι ενεργοί καπνιστές.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση BMC Medical Genomics, έδειξε πως το τσιγάρο επιδρά σε 323 διαφορετικά γονίδια των λευκών αιμοσφαιρίων. 
Αυτά τα γονίδια σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, το μεταβολισμό και τον καρκίνο. Και με τον καπνό του τσιγάρου απορρυθμίζονται.
 
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές «τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει όχι μόνο μεμονωμένα γονίδια αλλά και ολόκληρα δίκτυα αλληλεπίδρασης γονιδίων. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αποκαλυφθεί μια τέτοια ξεκάθαρη σχέση. Η κλίμακα στην οποία η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα έκφρασης λειτουργίας των γονιδίων μας πραγματικά δημιουργεί προβληματισμό».
 
Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του καπνίσματος στη διαδικασία της μεταγραφής, κατά την οποία οι πληροφορίες που περιέχουν τα γονίδια μεταγράφονται σε μόρια RNA προκειμένου να παραχθούν οι αντίστοιχες πρωτεΐνες.
 
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Ζακ Τσάρλσγουορθ τονίζει πως «προηγούμενες μελέτες για την επίδραση του καπνίσματος στη γονιδιακή έκφραση ήταν σημαντικά περιορισμένες σε μέγεθος».
 
Οι μεταβολές που καταγράφηκαν πιθανότατα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό και τον κίνδυνο καρκίνου, είναι όμως τόσο περίπλοκες που οι πραγματικές συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
 
«Είναι πιθανό ότι η παρατηρούμενη επίδραση του καπνίσματος στη μεταγραφή έχει σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ποικιλίας καρκίνων σε όλο τον κόσμο» γράφει η ερευνητική ομάδα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: