Πως το κόκκινο κρασί προστατεύει την υγεία

26-12-2016
Όλοι ξέρουμε πως ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να κάνει καλό όχι μόνο στην καρδιά μας αλλά γενικότερα στην υγεία μας. Τώρα, επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν και γιατί.
 
Ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν να βρουν τον μηχανισμό με τον οποίο το κόκκινο κρασί μπορεί να έχει την αντικαρκινική, αντιδιαβητική και καρδιοπροστατευτική δράση που έχει.
 
Το μυστικό, όπως λένε στην ιατρική επιθεώρηση «Nature» όπου δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, κρύβεται στον τρόπο με τον οποίο το κύριο αντιοξειδωτικό συστατικό του κρασιού, η ρεσβερατρόλη, αλληλεπιδρά με ορισμένες πρωτεΐνες και μόρια των σωματικών κυττάρων.
 
Τα κύτταρα λειτουργούν ομαλά όταν οι πρωτεΐνες που διαθέτουν στο εσωτερικό τους επιτελούν μία σειρά από συγκεκριμένες εργασίες. Οι πρωτεΐνες δεν δρουν μεμονωμένα, αλλά αλληλεπιδρούν ή ενώνονται με άλλες, αναλόγως με την δομή τους. Στην πραγματικότητα, όσες έχουν παρόμοια δομή συχνά ενώνονται μεταξύ τους και επιτελούν παρόμοιες εργασίες.
 
Ο Δρ. Mathew Sajish και ο συνεργάτης του Paul Schimmel βρήκαν πως ένα ένζυμο που παράγεται σε αντίδραση στο στρες και ονομάζεται τυροσυλ-tRNA συνθετάση έχει παρόμοια τρισδιάστατη δομή με την ρεσβερατρόλη.
 
Όταν εξέτασαν το μόριο αυτό καλύτερα έκαναν δυο διαπιστώσεις. Πρώτον ότι αλληλεπιδρά με την ρεσβερατρόλη και δεύτερον πως αυτή η αλληλεπίδραση κατέχει καθοριστικό ρόλο στην άσκηση της ωφέλιμης δράσης της ρεσβερατρόλης. Κι αυτό επειδή χωρίς την ρεσβερατρόλη, το κρασί δεν ωφελεί σε τίποτα.
 
Οι δύο επιστήμονες εξέτασαν σε ποντίκια την αλληλεπίδραση συνθετάσης και ρεσβερατρόλης και συμπέραναν πως επηρέαζε ορισμένα μόρια, που με τη σειρά τους καθορίζουν τις αντοχές των κυττάρων στο στρες. Τρία από αυτά τα μόρια είναι τα p53, AMPKκαι SIRT6 τα οποία παίζουν ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο, την αντοχή στο στρες και την ελάττωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αντιστοίχως.
 
Άρα, το τελικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η αλληλεπίδραση της τυροσυλ-tRNA συνθετάσης με τη ρεσβερατρόλη κάνει το κόκκινο κρασί να δρα προστατευτικά εναντίον του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.