Πως το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να νικήσει το bullying

26-12-2016

Το φαινόμενο του bullying ή του εκφοβισμού στα σχολεία γιγαντώνεται. Παιδιά που χτυπούν και εκφοβίζουν λεκτικά ή και σωματικά άλλα παιδιά. Η άσχημη αυτή συνήθεια, με μοιραίες πολλές φορές επιπτώσεις είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο.

Τώρα, έρευνα που έγινε στην Βρετανία, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, με δείγμα 20 χιλιάδες εφήβους έδειξε πως τα παιδιά που είχαν συχνά οικογενειακά γεύματα είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν bullies ή να πέσουν τα ίδια θύματα του bullying.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτό γίνεται γιατί όταν ο έφηβος κάθεται καθημερινά για κάποια ώρα με τους γονείς του και τα αδέλφια του αισθάνεται πως έχει στήριξη, δεν είναι μόνος του. Έτσι δεν θα καταφύγει στο bullying ή, εάν είναι θύμα, θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει καλύτερα, πιθανώς έχοντας εκμυστηρευτεί στην οικογένεια του το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Από τους εφήβους που έχουν πέσει θύματα του σχολικού εκφοβισμού, αυτοί που δεν έτρωγαν τακτικά με την οικογένεια τους είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα εξ΄αιτίας αυτού από εκείνους που κάθονταν καθημερινά στο τραπέζι με τους γονείς τους.
Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας και ακούστε προσεκτικά τι έχουν να πουν. Είναι σημαντικό!