Πως το πολύ sex λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας εναντίον του καρκίνου του προστάτη

26-12-2016

Οι άντρες που κάνουν πολύ σεξ έχουν και μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα που έκαναν από κοινού τα Πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ στον Καναδά.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 3.200 άνδρες και τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτοί που είχαν 20 ή περισσότερες ερωτικές συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, διέτρεχαν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως επιθετικών μορφών προστατικού καρκίνου ήταν 19%. Έτσι, οι Καναδοί επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα πως το σεξ δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Πως εξηγείται αυτό επιστημονικά; «Η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων στη ζωή ενός ετεροφυλόφιλου άντρα οδηγεί σε αυξημένη συχνότητα εκσπερματώσεων, η προστατευτική δράση των οποίων έναντι του προστατικού καρκίνου έχει παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μεγάλες μελέτες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρί-Ελίζ Παρέν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από ένα άλλο εύρημα της μελέτης που δείχνει πωςοι άνδρες που δεν είχαν κάνει ποτέ σεξ, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology». Είναι η πρώτη έρευνα, που συνδέει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων, καθώς πριν από 20 ή 30 χρόνια, ο κόσμος δεν ήταν και τόσο πρόθυμος να απαντά ανοιχτά για τις ερωτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές του, εκτιμούν οι ερευνητές. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. κάθε άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη και μία στις 38 να χάσει τη ζωή του εξαιτίας του.