Πως το ροχαλητό αλλοιώνει τον εγκέφαλο μας

26-12-2016
Το ροχαλητό είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη ροχαλίζουν όταν κοιμούνται. Κι ενώ είναι πολύ ενοχλητικό για όποιον κοιμάται δίπλα σε όποιον ροχαλίζει, είναι κακό για τον ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει από το ροχαλητό.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας στην Αυστραλία μελέτησαν 13 ασθενείς οι οποίοι είχαν σοβαρή υπνική άπνοια. Τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες για να δουν την λειτουργία του εγκεφάλου τους την ώρα που ροχάλιζαν.
 
Οι μαγνητικές και οι φασματογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως υπήρχε πτώση του οξυγόνου στον εγκέφαλό τους από τις συνεχόμενες διακοπές της αναπνοής τους από το ροχαλητό και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτό επηρέαζε πολύ αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Λένε μάλιστα πως είναι πολύ πιο σοβαρό να παρουσιάζει κανείς πτώση της οξυγόνωσης τους εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου από ότι όταν είναι ξύπνιος.
 
Δεν είναι πρώτη φορά που έρευνα συνδέει το ροχαλητό με την κακή υγεία.
Ερευνητές από Ουγγαρία έκαναν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 12.643 άτομα άνω των 18 ετών και διαπίστωσαν ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ ροχαλητού και κινδύνων για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν 2.470 ανθρώπους ηλικίας 55 έως 90 ετών επεσήμαναν ότι το ροχαλητό και η άπνοια στο ύπνο συνδέονται με τις γνωστικές διαταραχές και το Αλτσχάιμερ.
 
Αυτή όμως, λένε οι επιστήμονες, είναι πρώτη φορά που  διαπιστώνεται ότι τα παροδικά επεισόδια υποξίας προκαλούν επικίνδυνες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο με κίνδυνο να υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Μάλιστα στα παιδιά αυτές είναι πιο έντονες αφού το ροχαλητό προκαλεί προβλήματα στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: