Πως το σπίτι μας επηρεάζει την υγεία μας

26-12-2016
Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά είναι αλήθεια. Το ίδιο μας το σπίτι μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας. Αυτό τουλάχιστον λένε τώρα επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.
 
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία απέδειξαν με έρευνες πως το χρώμα, το φως και τα αντικείμενα του σπιτιού μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας.
 
Για παράδειγμα, όπως λέει ο Δρ. Brian Wansink από το Πανεπιστήμιο Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ακατάλληλο χρώμα στους τοίχους μπορεί να μας φέρει φαγούρα ή ακόμα και να μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Κι αυτό επειδή τα φωτινά χρώματα εγείρουν περισσότερο τον εγκέφαλο και ανοίγουν την όρεξη.
 
Αν πάλι ο τοίχος στο σαλόνι ή το δωμάτιο μας είναι κόκκινος ή πορτοκαλί μπορεί να μας προκαλέσει άγχος
Από την άλλη το πολύ τεχνητό φως μέσα στο σπίτι τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό μας ρολόι και βλάψει τον ύπνο μας.
 
Έρευνα από το Littlewoods έδειξε πως αυτοί που κοιμούνται σε δωμάτιο με μπλε χρώματα κάνουν σεξ πιο συχνά από αυτούς που κοιμούνται σε δωμάτια με πιο φωτεινά χρώματα.
 
Τι γίνεται όμως με την τηλεόραση; Όπως λέει ο Δρ. Daniel Hardiman-McCartney από το College of Optometrists πρέπει να βάζουμε την τηλεόραση τουλάχιστον τρία μέτρα από τον καναπέ ενώ πρέπει να ρυθμίσουμε και τον φωτισμό της ανάλογα. Έτσι, δεν θα έχουμε κουρασμένα και ξηρά μάτια.
 
Έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως η απλή πράξη του να περάσουμε από μια πόρτα βοηθά να σβηστεί πιο εύκολα μια μνήμη. Άρα ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Gabriel Radvansky προτείνει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες πόρτες στο σπίτι μας.
 
Και φυσικά, σημαντική είναι η τοποθεσία του σπιτιού μας. Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι μένουν σε προάστιο με πολλά δέντρα είναι πιο χαρούμενοι ενώ αυτοί που μένουν κοντά σε κίνηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή πάθηση.
 
Οι καλοί γείτονες βοηθούν στην υγεία της καρδιάς μας γιατί μας δίνουν μια αίσθηση στήριξης ενώ δεν απλώνουμε τα ρούχα μέσα γιατί η υγρασία που δημιουργείται προκαλεί μούχλα και επηρεάζει το αναπνευστικό μας.