Πως το βάρος μας μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη μας

26-12-2016
Αμέτρητο μελάνι έχει χυθεί για την παχυσαρκία και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας. Φαίνεται όμως πως από τα περιττά κιλά επηρεάζεται και ο εγκέφαλος μας, με πρώτο θύμα τη μνήμη μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambrige στη Βρετανία εξέτασαν τη σχέση σε 50 άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών, με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που κυμαινόταν από 18 έως 51 (ΔΜΣ 18-25: υγιής, 25-30: υπέρβαρος και ΔΜΣ >30: παχύσαρκος). Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα τεστ μνήμης, όπου τους ζητήθηκε να κρύψουν αντικείμενα και στη συνέχεια να θυμηθούν ποια αντικείμενα έκρυψαν, που τα είχαν κρύψει, και πότε τα έκρυψαν.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι υπέρβαροι και οι παχύρακοι, εκτός από τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες νοητικής έκπτωσης μετά τα 50 τους.
Η έρευνα έδειξε πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι νέοι ενήλικες μπορεί να έχουν χειρότερη επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή ικανότητα να θυμούνται γεγονότα του παρελθόντος, από ό,τι οι φυσιολογικού βάρους συνομήλικοί τους.
Αποτέλεσμα; Επαναλαμβάνουν την ίδια πράξη ξανά και ξανά.
 
Επίσης, η έρευνα έδειξε πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλότερων επιδόσεων όσον αφορά στα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στους συμμετέχοντες.
 
Οι ερευνητές φάνηκε να ανησυχούν ακόμα περισσότερο από το γεγονός πως η σχέση παχυσαρκίας κι επεισοδιακής μνήμης φάνηκε και σε νεαρούς ενήλικες. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι νοητικές βλάβες που συνοδεύουν την παχυσαρκία μπορεί να εμφανιστούν νωρίς στην ενήλικη ζωή.
 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει να κάνουν περισσότερςε μελέτες αφού αυτή η έρευνα έγινε σε μικρό δείγμα ατόμων. Μένει ακόμα να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα μπορούν να γενικευθούν στα υπέρβαρα άτομα, αλλά και να ελεγχθεί η επεισοδιακή μνήμη στην καθημερινή ζωή και όχι σε πειραματικές συνθήκες.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: