Πως το ύψος και το βάρος επηρεάζουν την κοινωνική μας εξέλιξη

26-12-2016
Οι κοινωνικές προκαταλήψεις δεν είναι ένας αστικός μύθος. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει αν αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και αυτή η νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων το αποδεικνύει για άλλη μια φορά.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter στη Βρετανία, συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Harvard και το MIT στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναλύσουν γενετικά στοιχεία από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank που αφορούσαν 120.000 άτομα, 40-70 ετών.
 
Οι ειδικοί εστίασαν σε πέντε δείκτες κοινωνικοοικονομικής κατάστασης: το μορφωτικό επίπεδο, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, την θέση εργασίας, την ολοκλήρωση της βασικής σχολικής εκπαίδευσης και έναν δείκτη που αφορούσε τις κοινωνικές δυσχέρειες. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal έδειξαν πως ούτε λίγο ούτε πολύ ένας κοντός άνδρας και μια παχύσαρκη γυναίκα έχουν λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής και κοινωνικής εξέλιξης στη ζωή τους.
 
Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ύψος και το βάρος με το εισόδημα του ατόμου, το επάγγελμά του, τον τόπο διαμονής του, το μορφωτικό επίπεδό του και άλλες παραμέτρους της ζωής του. Είναι επίσης ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι από φτωχότερες οικογένειες και περιοχές είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλότερο ύψος και μεγαλύτερο βάρος, εν μέρει λόγω χαμηλότερης μόρφωσης και κακής διατροφής.
 
Ο Δρ Τιμ Φρέϊλινγκ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αν για καθαρά γενετικούς λόγους ένας άνδρας είναι επτά εκατοστά πιο κοντός από τον μέσο άνδρα, τότε κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά του είναι σχεδόν 2.000 ευρώ μικρότερο. Αν μία γυναίκα έχει βάρος έξι κιλά περισσότερα από μία άλλη ίδιου ύψους γυναίκα, τότε το ετήσιο εισόδημά της είναι επίσης 2.000 ευρώ μικρότερο.
 
Όπως είπε ο Δρ. Φρέϊλινγκ «η έρευνά μας είναι η καλύτερη έως τώρα απόδειξη ότι το ύψος και το βάρος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα κάποιου, καθώς και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της ζωής του. Έως τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι το χαμηλό ύψος και το μεγαλύτερο βάρος ήταν συνέπειες χειρότερης διατροφής και λιγότερων ευκαιριών στη ζωή. Τώρα αποδείξαμε ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι το χαμηλό ανάστημα και το μεγαλύτερο βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερο εισόδημα».
 
Φυσικά, οι ερευνητές σπεύδουν να τονίσουν ότι αυτό δεν ισχύει για κάθε κοντό άνδρα και για κάθε παχύσαρκη γυναίκα, εφόσον αρκετοί είναι πετυχημένοι οικονομικά, όμως πρόκειται για μια γενική τάση που είναι αναμφισβήτητη. 
 
Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό; Οι εξηγήσεις είναι πολλές, ιδίως σε μια κοινωνία που δίνει υπερβολική αξία στην εξωτερική εμφάνιση. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: