Πώς «βιώνουν» οι ιταλικές φαρμακευτικές εταιρείες τον εφιάλτη της πανδημίας;

Chiesi Hellas, Σταύρος Θεοδωράκης
31-03-2020

Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Chiesi Hellas, Σταύρου Θεοδωράκη στο healthview

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλά στο healthview για το πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητα των συναδέλφων στη γείτονα χώρα, την ευαισθητοποίηση και τις πρωτοβουλίες της ιταλικής εταιρείας.

Ως ιταλική εταιρεία φαρμάκου, πώς βιώνετε την υγειονομική κρίση στην Ιταλία αλλά και στην χώρα μας;

«Προτεραιότητα μας είναι η υγεία και η ευημερία των ασθενών και των ανθρώπων μας.  Προτεραιότητά μας επίσης είναι η διασφάλιση της συνέχειας στην παραγωγή και διάθεση σωτήριων για τη ζωή θεραπειών στα νοσοκομεία, τους ιατρούς και τους ασθενείς που τις χρειάζονται καθημερινά.

Παρόλη την αβεβαιότητα των ημερών μας, η Chiesi παραμένει πιστή στις αξίες της. Οι ομάδες μας που διαχειρίζονται την κρίση έχουν εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, με καθημερινές ενημερώσεις και οδηγίες από τους φορείς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρόλη την παρούσα παγκόσμια κρίση, σε Ιταλία και Ελλάδα η παραγωγή και διανομή των προϊόντων μας συνεχίζουν χωρίς προβλήματα, χάρη στη δέσμευση και τις προσπάθειες όλων των ανθρώπων της Chiesi και των συνεργατών της».

– Υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση, υπάρχουν διαφορετικά μέτρα σε σχέση με άλλους κλάδους;

«Σε αντίθεση με άλλους τομείς, ο τομέας της φροντίδας της υγείας είναι απαραίτητο να συνεχίσει να λειτουργεί και έτσι η παραγωγή και η έρευνα δεν έχουν σταματήσει. Μας επιτρέπεται να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ασθενείς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Όλες οι μονάδες παραγωγής της Chiesi εντός και εκτός Ιταλίας συνεχίζουν την παραγωγή των φαρμάκων μας χωρίς διακοπή και με τις ίδιες, υψηλής ποιότητας, προδιαγραφές. Παράλληλα με τις μονάδες παραγωγής στην Ιταλία την Βραζιλία, την Γαλλία και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης συνεχίζει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του στα πολυάριθμα κέντρα έρευνας που διαθέτει η Chiesi παγκοσμίως.

Επιπλέον, αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς και να υποστηρίζουμε την επικοινωνία μεταξύ των ιατρικών κοινοτήτων σε θέματα ενδεδειγμένων πρακτικών έναντι του νέου κορονοϊού».

– Τι άλλαξε στην καθημερινότητα των συναδέλφων σας στην Ιταλία και από πότε;

«Στα τέλη Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ιταλία, η Chiesi προχώρησε άμεσα σε ένα πλάνο δράσης με στόχο την προστασία των εργαζομένων.  Αυτό περιλαμβάνει μία σειρά από εσωτερικά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου οι άνθρωποί μας να συνεχίσουν να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σταμάτησαν τα επαγγελματικά ταξίδια, επεκτάθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο η εργασία από το σπίτι και καθιερώθηκαν αυστηροί κανόνες υγιεινής για τους λίγους εργαζομένους, που επιτρέπεται να εισέρχονται στα γραφεία.

Οι ομάδες διαχείρισης της κρίσης στην Chiesi συνεχίζουν να επιβλέπουν αυτά τα μέτρα ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

Η εταιρεία έχει ορίσει το προσωπικό που απαιτείται να έχει φυσική παρουσία, προκειμένου να συνεχίσουν οι λειτουργίες των μονάδων παραγωγής και έρευνας αλλά και για την τεχνική υποστήριξη των υπολοίπων που δουλεύουν από το σπίτι, σε Ιταλία και Ελλάδα. Ο εξοπλισμός και η τεχνική υποστήριξη που διαθέτει η Chiesi έχουνε λειτουργήσει εξαιρετικά εξασφαλίζοντας την συνέχεια στις καθημερινές εργασίες μας».

– Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες η Chiesi στην Ιταλία;

«Η Chiesi ως Benefit Corporation έχει δεσμευτεί για το θετικό αποτύπωμα της στην κοινωνία. Η μητρική εταιρεία στην Ιταλία και οι θυγατρικές της παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ήδη κάνει βήματα για να υποστηρίξουν τους ασθενείς τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τους επαγγελματίες υγείας. 

Συνολικά 1,1 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί σε δωρεές χρημάτων και υγειονομικού υλικού. Την προηγούμενη εβδομάδα η Chiesi ανακοίνωσε ένα επιπλέον fund 3 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία  για δωρεές υλικού, αναπνευστήρων και αντισηπτικών gel στα νοσηλευτικά ιδρύματα που θα τα αιτηθούν. Η Chiesi προχώρησε επίσης και στη δωρεά φαρμάκων σε νοσοκομεία που τα χρειάστηκαν στην Ιταλία και στη Κίνα.

Ως φαρμακευτική εταιρεία, αξιοποιούμε την τεχνογνωσία μας, τους πόρους και τα υλικά μας για να υποστηρίξουμε τους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας τρόπους για να αυξήσουμε αυτήν την συνδρομή μας όσο η κρίση εξελίσσεται».