Πόσα κόκκινα αυγά «επιτρέπεται» να φάτε;

05-04-2018

Το αγαπημένο έθιμο με το τσούγκρισμα των αυγών πλησιάζει! Τα κόκκινα αυγά θα μετατραπούν σε αντικείμενο «μάχης», σύντομα όμως θα βρεθείτε με πολλά σπασμένα αυγά. Το ερώτημα πολλών, και ιδιαιτέρως όσων αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, είναι πόσα από τα αυγά του Πάσχα μπορούν να καταναλώσουν.

Ασπράδι εναντίον κρόκου

Το αυγό, και κυρίως το ασπράδι, περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η τελευταία αποτελεί το θρεπτικό συστατικό που σας χορταίνει, συμμετέχει στην αναδόμηση των μυών και στην παραγωγή ουσιών στο σώμα. Μπορεί το ασπράδι να έχει το «όνομα», όμως τη «χάρη» έχει ο κρόκος! Με πιο απλά λόγια ο κρόκος, εάν και πηγή χοληστερόλης, αποδίδει ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D για τα οστά και το ανοσοποιητικό, η βιταμίνη E για το δέρμα και η χολίνη για το μεταβολισμό των λιπαρών της διατροφής. Όταν η σύγκριση φτάνει στις θερμίδες, το ασπράδι υπερτερεί με 18 θερμίδες, και 70 για ένα ολόκληρο μεγάλο αυγό.

O «μύθος» της χοληστερόλης

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 187mg χοληστερίνης. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κανείς σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Καρδιολογίας, είναι 300mg χοληστερίνης για άτομα με κανονικά επίπεδα στο αίμα και 200mg για εκείνους που έχουν ανεβασμένα τα επίπεδα της ολικής και LDL  χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει πως το αυγό μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου εάν περιορίσουμε άλλες πηγές χοληστερίνης όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως και πολλά ψωμιά, ζύμες κλπ παρασκευάζονται με αυγά. Ακόμη, το αυγό αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (6.29g ανά αυγό) και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα εάν καταναλωθεί στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής.

Στην πιο συνηθισμένη ερώτηση για το εάν ένας άνθρωπος με αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να τρώει ένα αυγό την ημέρα, η απάντηση είναι πως θεωρείται καλό η κατανάλωση αυγού να περιορίζεται στις ημέρες όπου το υπόλοιπο διαιτολόγιο μας θα είναι φτωχότερο σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Πόσο εφικτό είναι όμως κάτι τέτοιο το Πάσχα; Σκεφτείτε πως όλα είναι θέμα διατροφικών προτεραιοτήτων.

Κλείνοντας, θα πρέπει να θυμάστε πως το αυγό αποτελεί ένα από όλα τα εδέσματα στο «πλούσιο» Πασχαλινό τραπέζι. Κανείς θα μπορούσε να ισχυρισθεί πως η αποφυγή των πολλών αυγών θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρια κατανάλωση κρέατος και την αυξημένη κατανάλωση σαλατικών. Φέτος το Πάσχα, βγάλτε το βάρος από τα αυγά και δώστε προσοχή σε κάθετί που επιλέγετε να βάλετε στο πιάτο σας.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com