Πόσες θερμίδες έχει ο καφές μου; Μήπως σαμποτάρει το βάρος μου;

26-12-2016

Απαραίτητο ρόφημα για το 83% του ενήλικου πληθυσμού καθώς αποτελεί το πιο γνωστό διεγερτικό για το σώμα μας. Φυσικά μιλάμε για τον καφέ, η καφεΐνη του οποίου «τονώνει» το κεντρικό νευρικό σύστημα ξυπνώντας μας γλυκά το πρωί. Μήπως όμως ο καφές έχει παραγίνει μία γλυκιά συνήθεια; Παλαιότερα συνηθίζαμε να φτιάχνουμε τον καφέ στο σπίτι ή στο γραφείο προσθέτοντας απλά λίγη ζάχαρη ή λίγο γάλα. Στις μέρες μας όμως σε κάθε γωνία υπάρχουν μαγαζιά που προσφέρουν ένα σωρό ειδικούς gourmet καφέδες όπως latte, cappuccino, με καραμέλα, με σοκολάτα και με άλλα πολλά. Έχετε λοιπόν αναρωτηθεί ποτέ μήπως οι 2 ή 3 «αθώοι» κατά τα λοιπά καφέδες που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα σας παχαίνουν;

Καφές φίλτρου, σκέτος

Θερμίδες: Λιγότερες από 10

Ο καφές φίλτρου αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή καφέ από θερμιδικής άποψης. Ένα ποτήρι καφέ φίλτρου περιέχει λιγότερες από 10 θερμίδες, βοηθώντας σας να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας. Το ίδιο ισχύει και για το γαλλικό καφέ με αρώματα. Θυμηθείτε όμως πως κάθε φορά που προσθέτετε ένα από τα παρακάτω ανεβάζετε τον πήχη των θερμίδων.

 • 1 κουταλιά ζάχαρη: 50 θερμίδες
 • 1 κουταλιά ολόπαχο γάλα: 9 θερμίδες
 • 1 κουταλιά άπαχο γάλα: 5 θερμίδες
 • 1 κουταλιά συμπυκνωμένο γάλα: 10 θερμίδες
 • 1 κουταλιά σαντιγύ: 52 θερμίδες


Espresso, σκέτος

Θερμίδες: Λιγότερες από 5

Ο σκέτος εσπρέσο δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και περιέχει και μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά μερίδα (περίπου 77mg).

 • Ίδια είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες και του καλοκαιρινού freddo espresso.


Ελληνικός, σκέτος

Θερμίδες: Λιγότερες από 5

Ούτε ο Ελληνικός σκέτος καφές περιέχει θερμίδες, το κουλουράκι όμως που μπορεί να τον συνοδεύσει δεν είναι αθώο καθώς μπορεί να αγγίζει τις 80, 100 ή και 120 θερμίδες.

 • Συνοδεύετε τον καφέ σας με μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων που διαθέτουν φυσική γλυκύτητα.


Cappuccino, μονός, σκέτος

Θερμίδες: 80 θερμίδες

Ο cappuccino περιέχει γάλα άρα και παραπάνω θερμίδες, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό καθώς το γάλα είναι καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και πολύτιμου ασβεστίου. Σκεφτείτε όμως πως εάν αγαπάτε τον διπλό cappuccino διπλασιάζετε αμέσως και τις θερμίδες που λαμβάνετε από τον καφέ σας, ενώ εάν πίνετε 3 cappuccino την ημέρα τότε προσθέτετε 240 θερμίδες  στη διατροφή σας. Και όλα αυτά φυσικά εάν πίνετε τον cappuccino σας σκέτο.

 • Αντί για ζάχαρη προτιμήστε φυσικά γλυκαντικά όπως είναι τα προϊόντα του φυτού stevia.
 • Αλλάζοντας το ολόπαχο γάλα με ημίπαχο ή άπαχο μπορείτε να γλυτώσετε 20 με 40 θερμίδες αντίστοιχα.
 • Ίδια είναι η περιεκτικότητα σε θερμίδες και του freddo cappuccino.


Latte, σκέτος

Θερμίδες: 140

Όπως και ο cappuccino έτσι και ο latte περιέχει γάλα σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από τον πρώτο. Η συμβουλή είναι και πάλι να ζητήσετε να χρησιμοποιήσουν άπαχο γάλα στον καφέ σας και να μην το παρακάνετε μέσα στην ημέρα.

 • Εάν είστε από εκείνους που πίνουν 2, 3 ή και παραπάνω καφέδες μέσα στην ημέρα προτιμήστε ο ένας να είναι cappuccino ή latte, και συνεχίστε με φίλτρου, espresso ή Ελληνικό.
 • Για να δώσετε μία γλυκιά γεύση στον καφέ χωρίς να προσθέστε ζάχαρη ανακατέψτε λίγη κανέλα ή σκόνη σοκολάτας.


Καφέδες με γεύσεις

Θερμίδες: 170- 400+

Οι καφέδες με γεύσεις όπως καραμέλα, φουντούκι, mocha και άλλα πολλά παρασκευάζονται συνήθως με βάση το γάλα και διάφορα σιρόπια που αποτελούν πηγή ζάχαρης και θερμίδων. Προτιμήστε μία ζεστή σοκολάτα ή οι καφέδες αυτού του τύπου μπορεί να είναι μία σπανιότερη «εξαίρεση στον κανόνα».

 • Για να κάψετε 400 θερμίδες πρέπει να κάνετε ελεύθερο κολύμπι για 1 ώρα, να τρέξετε για 50 λεπτά ή να περπατήσετε για 2 περίπου ώρες.

Μήπως λοιπόν πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα τι καφέ πίνετε, πόσους πίνετε, αλλά και τι βάζετε μέσα στον καφέ σας;

Δείτε εδώ ένα ενδιαφέρον infographic στα αγγλικά.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com