Πότε το λούσιμο κάνει κακό στο δέρμα σας

12-07-2017

Ορισμένοι λούζονται καθημερινά. Άλλοι έχουν την συνήθεια να λούζονται μερικές ημέρες την εβδομάδα. Όπως και να έχει, ακόμα και στο λούσιμο πρέπει να προσέχουμε γιατί μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα. Όπως λέει μια Αμερικανίδα δερματολόγος, μία στις δύο 20χρονες γυναίκες έχουν επίμονα σπυράκια στην πλάτη τα οποία μπορεί να οφείλονται (και) στον τρόπο με τον οποίο λούζονται.

Η Dr. Christie Kidd, από την Καλιφόρνια, δήλωσε προσφάτως σε τηλεοπτική εκπομπή ότι στις ηλικίες 20-29 ετών παρατηρείται κορύφωση στα σπυράκια στην πλάτη τα οποία, ακόμα κι όταν οφείλονται σε ακμή, μπορεί να επιδεινώνονται από τον τρόπο λουσίματος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι λούζονται όρθιοι ή καθιστοί μέσα στην μπανιέρα και στη συνέχεια σαπουνίζουν το σώμα τους», εξήγησε. «Πολλοί όμως, ιδίως γυναίκες, συχνά κάνουν κάτι άλλο: αφού λούσουν τα μαλλιά τους, βάζουν μαλακτική κρέμα ή μάσκα μαλλιών και, χωρίς να την ξεβγάλουν, προχωρούν στο σαπούνισμα του σώματος, αφήνοντας τελευταίο το ξέβγαλμα των μαλλιών».

Με αυτό τον τρόπο όμως, οι λιπαρές ουσίες των προϊόντων για τα μαλλιά πέφτουν πάνω στο καθαρό σώμα, αφήνοντας ένα λιπαρό υπόλειμμα που αποφράσσει τους πόρους».

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι γυναίκες; «Να ξεβγάζουν το κοντίσιονερ ή τη μάσκα πριν σαπουνίσουν το σώμα τους, ούτως ώστε να απομακρύνουν από το δέρμα τους τα λιπαρά υπολείμματα», απαντά η Dr.Kidd.

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), η λιπαρότητα του δέρματος αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τα σπυράκια της ακμής.

Όπως είχε ανακοινώσει προσφάτως, η κοινή ακμή συνήθως προκαλείται από τον συνδυασμό ορισμένων παραγόντων.

Οι παράγοντες αυτοί είναι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος (το «λίπος» του δέρματος) λόγω της ορμονικής «έκρηξης» της εφηβείας, η διαταραχή στην ανάπτυξη των κυττάρων του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου και η παραγωγή και δραστηριότητα του βακτηρίου p. acnes (προπιονοβακτηρίδιο) στην ίδια περιοχή, που τελικά οδηγεί στην εκδήλωση έντονης φλεγμονώδους αντίδρασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε;