Πότε οι γιατροί δεν λένε την αλήθεια στους ασθενείς

26-12-2016
Πολλές φορές οι γιατροί βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αναγκάζονται να μεταφέρουν πολύ δύσάρεστες και σκληρές ειδήσεις στους ασθενείς τους. Ειδήσεις που κάποιες φορές μπορεί να αλλάξουν μέχρι και τη ζωή τους. Τι γίνεται τότε; 
 
Όπως έδειξε νέα έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 21.500 γιατρούς και δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, το 43% των Γάλλων γιατρών παραδέχονται ότι δε λένε πάντα όλη την την αλήθεια στους ασθενείς τους. Γιατί άραγε όμως γίνεται αυτό;
Όταν οι δημοσκόποι τους ρώτησαν, οι γιατροί απάντησαν πως δεν θέλουν να τους αποθαρρύνουν ή να τους φοβίσουν περισσότερο, Έτσι μπορούν να τους γιατρέψουν και πιο εύκολα.
Στη Γαλλία υπάρχει ο νόμος Κουσνέρ του 2000 που επιβάλει την πλήρη διαφάνεια για τους ασθενείς. Οι γιατροί όμως επιλέγουν να κρύψουν κάποιο στοιχείο από τον ασθενή τους εάν κρίνουν πως η αποκάλυψη του θα δυσκολέψει την θεραπεία.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εκεί, το ποσοστό των γιατρών που παραδέχονται πως έχουν κρύψει στοιχεία από τους ασθενείς τους δεν ξεπερνά το 10%. Η έρευνα έδειξε κι ένα άλλο στοιχείο. Το 60% των Αμερικανών γιατρών θεωρούν ότι είναι λάθος να μην παραδεχτούν ένα ιατρικό τους λάθος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι μόλις 32%.