ΠΟΥ: Καρκινογόνα τα λουκάνικα και το μπέικον

26-12-2016

Πανικός στους λάτρεις του μπέικον των λουκάνικων και των κορν μπιφ αλλά και στις εταιρείες παρασκευής επεξεργασμένου κρεάτωνς προκαλεί η τελική έκθεση του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση κατεργασμένων κράτων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο στον προστάτη και στο πάγκρεας. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντικαρκινικής έρευνας του ΠΟΥ στα επικίνδυνα κατεργασμένα κρέατα συμπεριλαμβάνεται και το βοδινό και το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας.

Τα συμπεράσματα 22 ειδικών δημόσιας Υγείας που επαναξιολόγησαν 800 έρευνες και μελέτησαν επιδημιολογικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση κατεργασμένων κρέατων αναφέρουν, ότι η κατανάλωση έστων και 50 γραμμαρίων την ημέρα κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 18%.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία ανεβάζοντας τα, στην ομάδα 1 καρκινογόνων ουσιών, στην ίδια ομάδα, που έχουν τοποθετηθεί ο καπνός και o αμίαντος.

Το κόκκινο κρέας τοποθετήθηκε στην κατηγορία 2Α, όπου περιλαμβάνονται ουσίες «πιθανώς καρκινογόνες», χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα.