ΠΟΥ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη πολιομυελίτιδα

26-12-2016

«Παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία» κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τη διάδοση της πολιομυελίτιδας σε πολλές χώρες. Η πολιομυελίτιδα είναι μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, «η απόφαση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν ομόφωνη». Είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα έκτακτη σύνοδο για την πολιομυελίτιδα μετά την ανακάλυψη, τον Ιανουάριο, κρουσμάτων που εισήχθησαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα.

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, κατά τη θεωρούμενη «χαμηλή περίοδο» μετάδοσης της πολιομυελίτιδας, έχουν εντοπισθεί τρεις νέες εκδηλώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας: στην Ασία (από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν), στη Μέση Ανατολή (από τη Συρία στο Ιράκ) και στην κεντρική Αφρική (από το Καμερούν στην Ισημερινή Γουινέα).

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία και ζητά από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση με εκστρατείες εμβολιασμού αυτών που πρέπει να ταξιδέψουν και διατηρώντας το μηχανισμό αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες αφότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας.

Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί περισσότερο από 99% από το 1988, περνώντας από τα 350.000 στα 406 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2013. Το 2014, η νόσος είναι ενδημική σε μόνο τρεις χώρες, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ενώ το 1988 ήταν σε περισσότερες από 125.