ΠΟΥ: Οι ταινίες με σκηνές καπνίσματος είναι ακατάλληλες για παιδιά

26-12-2016
Συνήθως όταν σκεφτόμαστε ταινίες ακατάλληλες για ανηλίκους βάζουμε στο μυαλό μας ταινίες με σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου ή ταινίες με σκηνές βίας. Τώρα όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως και οι ταινίες που περιέχουν σκηνές με κάπνισμα θα πρέπει να φέρουν την προειδοποίηση «ακατάλληλη για ανηλίκους».
 
Οι άνθρωποι του ΠΟΥ πιστεύουν πως μόνο έτσι θα προστατευθούν πλήρως τα παιδιά από την έκθεση στις άμεσες και έμμεσες διαφημίσεις τσιγάρων.
 
Όπως αναφέρει σε έκθεσή του Οργανισμός, η προειδοποίηση αυτή γίνεται με αφορμή την απονομή των βραβείων Όσκαρ στις 28 Φεβρουαρίου. Γιατί; Την ώρα που η μία χώρα μετά την άλλη θέτουν περιορισμούς στην διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων καπνού, οι εταιρείες που τα παράγουν στρέφονται στην βιομηχανία του θεάματος για να προσελκύσουν την επόμενη γενιά καπνιστών.
 
Έτσι, ενώ είχαν ανακόψει έως ένα βαθμό τις εμφανίσεις τους στην βιομηχανία του θεάματος, από την περίοδο 2013-2014 έχουν επανέλθει δριμύτερες και οι σκηνές καπνίσματος συμπεριλαμβάνονται ακόμα και σε ταινίες όπου οι πρωταγωνιστές δεν είναι κατ’ ανάγκην άνθρωποι.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταινία του 2014 «Transformers: AgeofExtinction» (στη χώρα μας προβλήθηκε με τον τίτλο «Transformers 4: Εποχή αφανισμού») όπου ένα από τα ρομπότ καπνίζει πούρο.
 
Η ταινία αυτή είναι η 14η πιο εμπορική όλων των εποχών (απέφερε 1,1 δισ. δολάρια όταν κυκλοφόρησε στις παγκόσμιες κινηματογραφικές αίθουσες) και την έχουν δει εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο.
 
Στην έκθεση, που τιτλοφορείται «Smoke-free Movies» και είναι η τρίτη για το θέμα που εκδίδει την τελευταία επταετία, ο ΠΟΥ παραθέτει στατιστικές που δείχνουν ότι το 44% των ταινιών του Χόλυγουντ και το 36% όσων απευθύνονται σε νεανικό κοινό περιλαμβάνουν σκηνές καπνίσματος.
 
Επιπλέον, το 59% των πιο επιτυχημένων αμερικανικών κινηματογραφικών ταινιών της περιόδου 2002-2014 περιείχαν σκηνές καπνίσματος.
 
Ανάλογη – και ενίοτε χειρότερη – είναι η κατάσταση και σε ταινίες εκτός αμερικανικού κινηματογράφου, με πιο χαρακτηριστικές αυτές του ισλανδικού και του αργεντίνικου σινεμά, οι εννέα στις δέκα εκ των οποίων περιέχουν σκηνές καπνίσματος.
 
Ο ΠΟΥ ζητά από το 2009 να καθιερωθεί η καταλληλότητα του καπνίσματος μόνο για ενήλικες, αλλά τώρα επαναφέρει το θέμα διότι καμία κυβέρνηση δεν έχει έως αυτή τη στιγμή υιοθετήσει τη σχετική σύσταση, κατά τον Δρα. Αρμάντο Περούτζα, επικεφαλής της πρωτοβουλίας κατά του καπνίσματος του διεθνούς οργανισμού.
 
Έρευνα που είχε γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014 είχε δείξει πως το 37% των εφήβων που αρχίζουν το κάπνισμα, το κάνουν παρακινημένοι απ’ όσα βλέπουν στην μεγάλη οθόνη.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: