Πράσινο φως από Κομισιόν για εικόνες-σοκ στα πακέτα τσιγάρων

26-12-2016

«Πράσινο φως» για εικόνες-σοκ στα πακέτα τσιγάρων ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο απέρριψε τις ενστάσεις των μεγάλων καπνοβιομηχανιών Philip Morris International και British American Tobacco για τη συσκευασία των προϊόντων τους. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία που έχει ήδη ψηφιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία και η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο κιόλας μήνα. 

Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε με τη σημερινή του απόφαση και το ειδικό καθεστώς που διέπει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρίως την επιβολή του ανώτατου ορίου των 20 γραμμαρίων νικοτίνης ανά ml, καθώς και μία σειρά υποχρεώσεων και απαγορεύσεων στον τομέα της πληροφόρησης και της προώθησης. 

Οι νέοι κανόνες επιβάλλουν στις καπνοβιομηχανίες τη χρήση σοκαριστικών εικόνων στις συσκευασίες των προϊόντων τους, οι οποίες θα δρουν αποθαρρυντικά για τον καταναλωτή. Ειδικότερα, η προειδοποίηση για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα πρέπει να είναι ορατή και μετά το άνοιγμα του πακέτου, αλλά και να συνοδεύεται από έγχρωμη φωτογραφία η οποία θα καταλαμβάνει το 65% της μπροστινής και της πίσω πλευράς. Επίσης, τα νέα μέτρα απαγορεύουν την χρήση αρωμάτων στα προϊόντα καπνού και επιβάλλουν την ομοιομορφία στα πακέτα των τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Philip Morris και BAT κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να ανακληθούν τα νέα μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, με την δικαιολογία ότι παραβιάζουν την νομοθεσία της ΕΕ περί πνευματικής ιδιοκτησίας, παρεμβαίνοντας στα εμπορικά τους σήματα.