Προ των πυλών η νέα θεραπεία κατά του Αλτσχάιμερ από την Eli Lilly

27-06-2024

Η συμβουλευτική επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκου (FDA) έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου της Eli Lilly σχετικά με την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για την ουσία δονανεμάμπη, της οποίας τα οφέλη υπερτερούν των τυχόν κινδύνων όπως αποφάνθηκε η επιτροπή του FDA με ψήφους μάλιστα 11-0, δίνοντας το «οκ» προκειμένου να προχωρήσει σε διαδικασία έγκρισης για είσοδο στην αγορά.

Έτσι η Eli Lilly είναι έτοιμη να «σπάσει» ουσιαστικά το μονοπώλιο του Leqembi (λεκανεμάμπη) των Eisai και Biogen για την αντιμετώπιση των πρώιμων σταδίων του Αλτσχάιμερ στην αμερικανική αγορά.

Παρά τα κενά που υπήρξαν σχετικά με την απόδοση του νέου φαρμάκου σε σχέση με τα επίπεδα της ολικής πρωτεΐνης ταυ, ο FDA κατέληξε στο ότι η δονανεμάμπη φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική στους ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα. Από την Eli Lilly βέβαια υποστηρίζουν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό σε όλες τις κατηγορίες ασθενών.

Παρατηρήθηκε ακόμα μειωμένο όφελος από τη δονανεμάμπη σε ασθενείς που φέρουν την απολιποπρωτεΐνη Ε4 (APOE4), καθώς και αυξημένος κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών με τους υποστηρικτές της άλλης πλευράς εντός της συνεδρίασης να τονίζουν ότι το Αλτσχάιμερ είναι τόσο επιζήμιο που ακόμη και ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από τον Δρ Χάουαρντ Φίλιτ, συνιδρυτή και επικεφαλής επιστήμονα του Alzheimer’s Drug Discovery Foundation (ADDF), ο οποίος σημείωσε:

«Εάν εγκριθεί, η δονανεμάμπη θα επεκτείνει την πρώτη κατηγορία φαρμάκων που τροποποιούν τις ασθένειες, χρησιμεύοντας ως δομικά στοιχεία για τις μελλοντικές γενιές φαρμάκων. Τα αντι-αμυλοειδή δεν είναι πανάκεια, αλλά προσφέρουν ευκαιρίες στους ασθενείς να τροποποιήσουν την πορεία της νόσου, ενώ εργαζόμαστε για την ανάπτυξη περισσότερων καινοτόμων θεραπειών που στοχεύουν στην υποκείμενη βιολογία».