Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού

26-12-2016

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του μαστού. Το γεγονός αυτό έχει εξασφαλίσει την πιο έγκαιρη διάγνωση για αρκετούς ασθενείς. Παρόλα αυτά,  δεν έχει οδηγήσει στην επιδιωκόμενη μείωση της θνησιμότητας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, στις ανεπτυγμένες χώρες  το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν καρκίνο Σταδίου IV ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι θανατηφόρος. Στις ΗΠΑ, περίπου 40.000 γυναίκες και 500 άντρες καταλήγουν κάθε χρόνο από μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Για αυτούς του ανθρώπους, πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση παραμένει στα ίδια επίπεδα εδώ και δεκαετίες, δηλαδή περίπου 2-3 έτη, ενώ, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, το 5-6% των ασθενών διαγιγνώσκονται αρχικά ως μεταστατικοί.

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν μια επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών, η νόσος σε γενικές γραμμές συγκεντρώνει μόνο το 2–12% της συνολικής ερευνητικής δαπάνης για τον καρκίνο διεθνώς.

 

Ορισμός Προχωρημένου Καρκίνου του Μαστού

Στο ευρέως αναγνωρισμένο Σύστημα Σταδιοποίησης του καρκίνου του μαστού, το οποίο προτάθηκε από την Αμερικανική Επιτροπή για τον Καρκίνο (American Joint Committee for Cancer), ο Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού περιλαμβάνει τα πιο σοβαρά από τα 5 πιθανά στάδια της νόσου:

  • Το Στάδιο ΙΙΙ, κατά το οποίο ο καρκίνος έχει επεκταθεί ευρέως στους λεμφαδένες και /ή σε άλλους ιστούς στην περιοχή του μαστού, αλλά όχι σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, και
  • Το Στάδιο IV, το οποίο είναι γνωστό ως μεταστατικός καρκίνος του μαστού. Σε αυτό, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, όπως στο ήπαρ, τους πνεύμονες, τα οστά, τον εγκέφαλο ή/και σε άλλους ιστούς ή όργανα. Ανεξάρτητα από την εντόπιση, οι αλλοιώσεις θεωρούνται καρκινικοί όγκοι και αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.

Τα στάδια 0, Ι και ΙΙ είναι πιο πρώιμες μορφές της νόσου.

 

Επίπτωση και Επιπολασμός

Η παγκόσμια (σε 187 χώρες) επίπτωση του καρκίνου του μαστού – δηλαδή, ο αριθμός των νέων περιστατικών σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – υπολογίστηκε στα 1.643.000 νέα περιστατικά το 2010, ενώ ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ήταν 425.000. Τα δεδομένα αυτά αντιπροσωπεύουν μέσες αυξήσεις 3,1% στην επίπτωση και 1,8% στους θανάτους κάθε χρόνο, από το 1980 έως το 2010. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, περίπου το 50% των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού και το 60% των θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο μαστού παγκοσμίως. Όσον αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν στην επίπτωση ανά στάδιο του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα αναφέρονται στο στάδιο κατά το οποίο ο ασθενής διαγνώσθηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, και δεν περιλαμβάνουν τους ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωσθεί σε ένα πιο πρώιμο στάδιο και οι οποίοι στη συνέχεια εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου (δηλαδή, τον αριθμό των ασθενών σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή) ανά στάδιο καρκίνου του μαστού δεν είναι διαθέσιμα για τις περισσότερες χώρες. Παρόλα αυτά, η γνώση του σταδίου στο οποίο έγινε η διάγνωση είναι χρήσιμη, καθώς επισημαίνει τις χώρες και τις δημογραφικές ομάδες που έχουν ανάγκη βελτιωμένου προσυμπτωματικού ελέγχου.

 

Διάγνωση

Καθώς ο καρκίνος του μαστού αρχίζει να αναπτύσσεται, ο ασθενής είναι συχνά ασυμπτωματικός. Η διάγνωση τυπικά περιλαμβάνει την εκτίμηση του γιατρού σχετικά με τα συμπτώματα του ασθενούς και τους παράγοντες κινδύνου, καθώς επίσης και κλινική εξέταση στους μαστούς, τις μασχάλες, τον λαιμό και την περιοχή του στέρνου. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού συχνά δεν δημιουργεί συμπτώματα, συνεπώς η διάγνωσή του πολλές φορές βασίζεται στην κλινική εξέταση και πιθανώς, τη μαστογραφία. Καθώς ο καρκίνος αναπτύσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ογκίδιο στο μαστό ή τη μασχάλη το οποίο είναι σκληρό στην ψηλάφηση, έχει ανώμαλα όρια, αλλά συνήθως δεν προκαλεί πόνο
  • Αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθός ή την αίσθηση στον μαστό ή τη θηλή- για παράδειγμα, ερυθρότητα, παραμόρφωση ή ρυτιδώσεις του δέρματος του μαστού,  ο οποίος μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού
  • Εκροή υγρού από τη θηλή – το οποίο μπορεί να είναι αιματηρό, διαυγές έως κιτρινωπό, πρασινωπό και να μοιάζει με πύον

Ενώ ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού ενδέχεται να είναι και ασυμπτωματικός, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στα οστά
  • Πόνο ή ενόχληση στον μαστό
  • Έλκη του δέρματος
  • Πρήξιμο του βραχίονα του χεριού που βρίσκεται κοντά στον μαστό με καρκίνο
  • Απώλεια βάρους

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού μπορείτε να δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.