Προδιαβήτης: 1 στους 10 Έλληνες χρειάζεται να αλλάξει τρόπο ζωής

26-12-2016

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία περίπου 1 στους 10 Έλληνες εμφανίζουν προδιαβήτη. Τι είναι όμως αυτή η κατάσταση και τι σημασία έχει για την υγεία;

Προδιαβήτης είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα είναι υψηλά, αλλά όχι τόσο ώστε να διαγνωσθεί κάποιος με διαβήτη. Τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση είναι η γλυκόζη νηστείας (100-125 mg/dl)  και η ανοχή στη γλυκόζη. Πολλές φορές οι γιατροί αναφέρονται  στην κατάσταση σαν «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη».

Τα κακά νέα λένε πως χωρίς τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ο προδιαβήτης θα οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει όμως και η πολύ θετική όψη των πραγμάτων η οποία λέει πως αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής και τις συνήθειες άσκησης, 1 στους 3 διαγνωσθέντες με προδιαβήτη προλαμβάνει την εξέλιξη της νόσου.

Ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος, ενώ ο ζαχαρώδης διαβήτης όχι. Αυτή η πραγματικότητα όσο σκληρή και να είναι, είναι εξαιρετικά σημαντική για να κινητοποιήσει κάποιον ο οποίος μόλις έχει διαγνωσθεί με την πάθηση. Καθώς ο προδιαβήτης δεν εμφανίζεται με συγκεκριμένα συμπτώματα οι περισσότεροι θεωρούν πως έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο και συνεχίζουν να ακολουθούν έναν αδιέξοδο τρόπο ζωής. Χρειάζεται όμως να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές τις οποίες μπορεί κανείς να κάνει για να προλάβει μεταβολικές, καρδιαγγειακές και άλλες επιπλοκές, την εξέλιξη σε διαβήτη και το σημνατικότερο για να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής του.

Έλεγχος βάρους: Ίσως ο πιο σημαντικός στόχος που μπορείτε να βάλετε στον ευατό σας είναι να χάσετε τα περιττά κιλά που σας βαραίνουν. Ξεκινήστε κάνοντας μικρά βήματα, όπως 2 περίπου κιλά τον μήνα.

Δώστε έμφαση σε αυτά που μπορείτε να φάτε: Συνήθως δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στα φαγητά τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνει ένας άνθρωπος με διαβήτη ή προβδιαβήτη. Αφού όμως αποκλείονται κάποιες τροφές από τη διατροφή, με τι θα αντικατασταθούν; Το σημαντικότερο όλων είναι να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να καταναλώσει! Τέτοιες επιλογές κατάλληλες για το διαιτολόγιο ενός ατόμου που προσέχει το ζάχαρό του είναι:

  1. Φρούτα και λαχανικά, με πολλά διαφορετικά χρώματα.
  2. Ποικιλία πρωτεϊνών όπως τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά και λιγότερο το κόκκινο κρέας.
  3. Σιτηρά ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης αλλά και του ζαχάρου.
  4. Σπιτικό φαγητό του οποίου τα υλικά γνωρίζετε και περιέχει μικρές ποσότητες ζάχαρης αλλά και λιπαρών.
  5. Ψητά ή βραστά φαγητά, καθώς τα τηγανητά γεύματα επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
  6. Νερό, πράσινο τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.


Η ποσότητα θα κάνει τη διαφορά: Αυτό που οι περισσότεροι ειδικοί υγείας υπογραμμίζουν είναι πως το απλούστερο βήμα προς μία πιο ισορροπημένη διατροφή είναι να ελέγξει κανείς τις ποσότητες που καταναλώνει. Δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά τις μεγάλες σας αδυναμίες, τα τρόφιμα δηλαδή που σας κάνουν να ξεφεύγετε. Για παράδειγμα εάν χάνετε τον έλεγχο με το ψωμί, ξεκινήστε τρώγοντας μία φέτα λιγότερη κάθε εβδομάδα.

Αγαπήστε τη γυμναστική: Η σωστή διατροφή αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας στον έλεγχο του προδιαβήτη, η φυσική δραστηριότητα όμως παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια πρόληψης. Η γυμναστική όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά παίζει αποδεδειγμένα ρόλο στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα κινητοποιώντας τους μυς η οποίοι χρειάζονται ενέργεια από το «ζάχαρο» του αίματος (γλυκόζη) για να λειτουργήσουν. Περίπου 30 λεπτά γυμναστικής τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι η ιδανική συχνότητα εξάσκησης για μία καλύτερη ζωή.

Κάθε αλλαγή μετράει! Μην υποτιμήσετε τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών, η απώλεια 3 ή 4 κιλών, αλλά ούτε και το καθημερινό περπάτημα στη ζωή σας. Εάν έχετε ενημερωθεί από το γιατρό σας πως έχετε προδιαβήτη, μην περιμένετε άλλο ξεκινήστε με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα φέρουν μεγάλα οφέλη στο μέλλον. Να θυμάστε πάντα πως ο προδιαβήτης μπορεί να θεραπευθεί!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 4th edn. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation, 2009.