Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στο «health view»: «Μειώθηκαν σημαντικά οι μεταμοσχεύσεις το τελευταίο 3μηνο, λόγω των κλειστών κλινών στις ΜΕΘ»

26-12-2016

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ κύριος Αναστάσιος Χατζής σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών παρέθεσε πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων από τα οποία φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό, έχει μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί δριμύτατα οι θέσεις στις ΜΕΘ που διασφαλίζουν την αρτιότητα στη νοσηλεία για τη διατήρηση των οργάνων που δυνητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο.

Ο κύριος Αναστάσιος Χατζής δήλωσε σχετικά στο «healthview»: «Είχαμε μία συνάντηση στο διοικητικό συμβούλιο τους ιατρικού συλλόγου όπου παρουσιάσαμε το πρόγραμμα του ΕΟΜ. Επίσης παραθέσαμε κάποια στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν δυστυχώς ότι το τελευταίο 3μηνο έχουμε σοβαρή μείωση των κλινών στις ΜΕΘ με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι μεταμοσχεύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από κλινικά νεκρούς ασθενείς. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης νοσηλευτών καθώς έληξε η θητεία τους. Έχει βγει όμως νέα προκήρυξη και αναμένονται νέες προσλήψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διαθεσή μας ενώ κάθε μήνα γίνονται περίπου 8 με 10 μεταμοσχεύσεις κατά μέσο όρο, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται μία μείωση κατά προσέγγιση της τάξεως του 50%».

Καθημερινά χάνονται ζωές από την έλλειψη κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κύριος Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα “παραπολιτικά”, σε όλη τη χώρα λειτουργούν μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ. Δεν λειτουργούν 154 κλίνες λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ αν ήταν ανοιχτές θα μπορούσαν να νοσηλευτούν περίπου 4.500 ασθενείς ετησίως. Ο κύριος Πατούλης δήλωσε συγκριμένα «Την ώρα που οι πολίτες αναζητούν με αγωνία μια θέση στη ζωή, οι κλίνες παραμένουν ανενεργές. Αυτό σημαίνει, ότι 3 στους 10 ασθενείς ΔΕΝ έχουν προδιαγραφές να ζήσουν…. και διασωληνωμένοι πεθαίνουν σε ένα απλό κρεβάτι θαλάμου, όταν με την κατάλληλη υποστήριξη της ΜΕΘ, θα μπορούσαν να ζήσουν…»

Συγκλονιστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας , σε ετήσια βάση, διπλασιάζεται ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου