Πρόεδρος φαρμακοποθηκάριων: “Λανθασμένη” η απαγόρευση των εξαγωγών από τον ΕΟΦ. Η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστού

Φάρμακα
26-12-2016

Η απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που έχει επιβληθεί από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας οδηγεί σε κατάρρευση την εξαγωγική δραστηριότητα και απειλεί με λουκέτο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου καταγγέλλουν οι φαρμακοποθηκάριοι.

Με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ με 4 διαδοχικές αποφάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβάλει την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών για 71 βασικά φάρμακα, επικαλούμενοι λόγους δημόσιας Υγείας. Όμως, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του κλάδου, ανάμεσα στα φάρμακα που «λανθασμένα» απαγορεύεται να σταλθούν στο εξωτερικό, περιλαμβάνονται και κάποια φάρμακα τα οποία έχουν ελάχιστη ζήτηση στην ελληνική αγορά ή δεν εξάγονται καν. Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία αφορούν ασθένειες οι οποίες ουσιαστικά έχουν εκλείψει  ή υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα στην Ελλάδα όπως η ελονοσία.

Η «συνεχιζόμενη» απαγόρευση σύμφωνα με τους φαρμακαποθηκάριους  είναι παράνομη, αντιβαίνουσα στην κοινοτική νομοθεσία  και οδηγεί σε κατάρρευση την εξαγωγική δραστηριότητα. Κατ αυτό τον τρόπο οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες δεν είναι «αποκλειστικά» υπεύθυνες για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία. Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αποτελούν τη μόνη πηγή ρευστού χρήματος και επιβίωσης σε αντίθεση με τον  ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι ασυνεπής στις πληρωμές του.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων κύριος Μανώλης Κάτσαρης μιλώντας στο «healthview» τόνισε: « Η απαγόρευση αυτών των 71 φαρμάκων δεν έχει κανένα νόημα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά τα φάρμακα που έχουν απαγορεύσει να εξάγουμε, δεν εξάγονται μάλιστα. Στην ουσία δεν υπάρχει θέμα έλλειψης αυτή τη στιγμή  και αν υπήρχε κάποια στιγμή δεν καταλαβαίνουμε γιατί εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση ακόμα. Η παράλληλη εξαγωγή δεν δημιουργεί θέμα έλλειψης, αυτό το λέει και ο ΕΟΦ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία πολύ μικρό ποσοστό  ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές και στις φαρμακαποθήκες.  Αυτή η απαγόρευση έχει κοστίσει σε ολόκληρο το « κύκλωμα» του φαρμάκου καθώς έτσι αφαιρείται από τις φαρμακαποθήκες η ρευστότητα που υπήρχε λόγω των εξαγωγών και μπορούσαν να δίνουν μεγαλύτερη πίστωση στα φαρμακεία που στενάζουν από την έλλειψη ρευστού».

Χρυσάνθη Τασσοπούλου