Πρόεδρος ΙΣΑ: Λεφτά υπάρχουν, υπουργοί να τα ξεμπλοκάρουν δεν υπάρχουν”

26-12-2016

Τα νησιά μας ξεμένουν από γιατρούς, τα νοσοκομεία μας ξεμένουν από υλικά, τα παιδιά ξεμένουν χωρίς εμβόλια και οι περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας ξεμένουν γενικώς …απλήρωτοι. Από ότι φαίνεται αυτό το καλοκαίρι θα είναι ίσως το κρισιμότερο των  χρόνων του μνημονίου όχι  γιατί απλώς  δεν υπάρχει δείγμα λίπους αλλά  κυρίως γιατί δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Ο δημοσιογράφος της Daily Mirror περίμενε αρκετή ώρα πριν από το Healthview έξω από το γραφείο του δημάρχου Αμαρουσίου για να δει τον κο Γιώργο Πατούλη πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.  H πόρτα του γραφείου ανοιγόκλεινε, κόσμος πήγαινε και ερχόταν συνεχώς. Κάποια στιγμή ήρθε και η σειρά μου… Ποιο ήταν το θέμα της συνέντευξης που δώσατε στην αγγλική εφημερίδα ρώτησα μπαίνοντας επιτέλους στο γραφείου του δημάρχου. «Η φτώχεια και οι συνέπειες στην υγεία των πολιτών…», απάντησε. Η δική μας συζήτηση ξεκίνησε από το Καστελόριζο όπου δεν υπάρχει ένας γιατρός, πέρασε από τη Κηφισίας που βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, («μία έκθεση ιδεών» κατέληξε να είναι κατά τον κο Πατούλη)  και στάθηκε αρκετά στην οδό Αριστοτέλους. «Εάν ο κος Λοβέρδος ήταν μαθητευόμενος μάγος που μάγευε με τους μονολόγους του, αυτοί που βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας δυστυχώς είναι απλώς μαθητευόμενοι». Ο κος Πατούλης δε φείδεται λόγων αλλά ούτε και επιχειρημάτων όταν θέλει να πει αυτά που πιστεύει. «Έχουν σπάσει τα φρένα της υγείας και χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση όλων των παρόχων και των εθελοντών», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας κατακεραυνώνοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που δεν καταφέρνει να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια που προορίζονται για το υπουργείο Υγείας αφήνοντας απλήρωτους τους παρόχους και κάπου εκεί ξεκινάει ο «ποταμός» της συνέντευξης.

«Στο Καστελόριζο είδα τέσσερα παιδάκια με δερματική νέκρωση από εμβόλια που τους έγιναν με λάθος τρόπο από κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Υπάρχουν 14 παιδιά στο νησί και έχουμε 16 καθηγητές αλλά ούτε έναν γιατρό. Και όχι μόνο στο Καστελόριζο… Οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι τραγικές! Στην Πάρο έχουν 800 παιδιά κι όμως δεν υπάρχει παιδίατρος, στη Σίφνο επίσης, 1500 παιδιά είναι χωρίς παιδίατρο. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα μας που αποτελείται από νησιά να αφήνουμε τους κατοίκους σε αυτά τα νησιά χωρίς γιατρούς. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που ζουν στα σύνορα της Ευρώπης αν αρρωστήσουν; Πως γίνεται να θεραπευθούν χωρίς γιατρούς και χωρίς φάρμακα… Κι όμως υπάρχουν τρόποι να δοθούν λύσεις. Ένας από αυτούς είναι η υποχρεωτική υπαίθρια διαδικασία εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων οι όποιοι θα μοριοδοτούνται. Επίσης η τηλεϊατρική αλλά και οι επισκέψεις ανά τετράμηνο εξειδικευμένων γιατρών στα νησιά αυτά μαζί με την κάρτα που θα είχαν οι κάτοικοι αυτών των νησιών θα έλυνε το πρόβλημα».

Πριν από ένα χρόνο είχατε αποκαλέσει τον προκάτοχο του κου Λυκουρέντζου – τον κο Λοβέρδο -μαθητευόμενο μάγο. Θεωρείται ότι η  τωρινή ηγεσία που κλείνει σχεδόν χρόνο από τότε που ανέλαβε έχει κάνει σωστά βήματα; Πως θα χαρακτηρίζατε αυτούς που έχουν τώρα τα ηνία του υπουργείου Υγείας;

Σκέτο μαθητευόμενους, γιατί εάν ο κος Λοβέρδος μάγευε τα πλήθη με τους υπέροχους μονολόγους του ο σημερινός διάδοχός του προτιμά να κλείνεται και να ζει απομονωμένος με τους συμβούλους του. Ουδέποτε έχει σηκώσει το τηλέφωνο για να ζητήσει και να δει κάποιον από τους φορείς της υγείας για να ακούσει τη γνώμη τους. Αρέσκεται να ζει κλειδωμένος και να μη μιλάει.

Όσο για τον κο Σαλμά, που είναι και γιατρός, έχω να πω ότι παρότι όταν ζητήθηκε η γνώμη μου για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού τον είχα υποστηρίξει, τα αποτελέσματα της πολιτικής του είναι ανύπαρκτα. Και ο κος Σαλμάς  δείχνει αδυναμία να συνεργαστεί με αυτούς που έχει υφισταμένους. Απίστευτες ιστορίες έχουμε δει να διαδραματίζονται μεταξύ του αναπληρωτή Υγείας, του προέδρου του ΕΟΦ αλλά και του προέδρου του ΕΟΠΠΥ.

Ποιο είναι το πρόβλημα και έχουν μπλοκάρει τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας; Τι σας είπε ο πρόεδρος του ελεγκτικού συμβουλίου τον οποίο επισκεφθήκατε;

«Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή που μιλάμε να δίνονται χρήματα σε όλα τα υπουργεία, να δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Υγείας να μη μπορεί να τα πάρει γιατί δεν ξέρει πώς να τα πάρει και δεν κάνει τίποτε για να πάρει. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου να συναντήσει τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου για να βρεθεί μια λύση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να στέκει άπραγη και να μην πηγαίνει να ασκήσει πίεση να ψάξει να βρει τρόπους να επιδιώξει νομοθετικές αλλαγές για να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να δοθούν τα χρήματα στους παρόχους».

Αυτό κατά τη γνώμη σας γίνεται εξαιτίας ελλείμματος πολιτικής βούλησης ή απειρίας;

«Είναι έλλειμμα ενδιαφέροντος. Ο ένας έχει αποφασίσει ότι «δε μιλάει» και ο άλλος ότι θα μιλάει μόνο για να πει αυτά που θέλει ο ίδιος να πει. Τι θα πουν όμως στον πρωθυπουργό όταν θα τους ρωτήσει, ότι μας έδωσε τα χρήματα ο Σταικούρας και εμείς δεν καταφέραμε να τα δώσουμε στους παρόχους. Γιατί δεν έχουν κάνει κάτι με τον ΟΠΑΔ που ξέρουμε εδώ και καιρό ότι έχουν μείνει 5 αλλά χρειάζονται 100 για να έλεγξουν  παραστατικά τριών χρόνων για να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να δοθούν τα χρήματα. Βέβαια υπάρχει στο υπουργείο και μία κυρία Σκοπούλη».

Οι αρμοδιότητες της κας Σκοπούλη αφορούν βέβαια τη δημόσια υγεία…

«Η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Στο επόμενο στάδιο θα μιλάμε για ανθρωποκτονίες. Η κα Σκοπούλη έβγαινε και έλεγε ότι εμβόλια υπάρχουν ενώ δεν υπήρχαν. Έχει αφήσει ένα βανάκι να πηγαίνει από Αθήνα – Θεσσαλονίκη για να κάνει εμβολιασμούς χωρίς να ξέρουμε με ποιες προδιαγραφές γίνονται αυτοί οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή τη στιγμή  το AIDS σαρώνει κι όμως υπάρχει τεράστιο κενό στο θέμα της επικοινωνιακής πολιτικής. Που είναι η πρόληψη, που είμαστε στη δημόσια Υγεία τι γίνεται με την πρόνοια τι συμβαίνει με τη ψυχική υγεία που τώρα περισσότερο από ποτέ την έχουμε ανάγκη και όμως την έχουμε αφήσει να καταρρεύσει. Όλα στο έλεος του Θεού κι όμως αυτές οι τόσο σημαντικές αρμοδιότητες είναι στα χέρια της κας Σκοπούλη για την οποία βέβαια ευθύνη έχει ο κος Λυκουρέτζος που της τις ανέθεσε. Η κα Σκοπούλη μπορεί να είναι εξαίρετη γιατρός, καλή οικογενειάρχης και σύζυγος  όμως στην πολιτική κρινόμαστε από τις πράξεις μας και στην πράξη έχει αποτύχει. Η Δημόσια Υγεία στα χέρια της κας Σκοπούλη κινδυνεύει».

Ο ΕΟΠΥΥ πιστεύετε ότι θα καταφέρει να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε;

«Ο ΕΟΠΥΥ που ήταν μια μεγάλη αναγκαιότητα για τη χώρα κατάντησε ένα εργαλείο στα χέρια αυτών που δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν. Είναι πια μια «έκθεση ιδεών» αντί να είναι μια οργανωμένη διαδικασία που θα εξυπηρετούσε τη δημόσια Υγεία. Δυστυχώς η διαδικασία ξεκίνησε στραβά επί Λοβέρδου και Βουδούρη αλλά ούτε οι διάδοχοί τους έκαναν σωστά βήματα».

Πως εξηγείται το γεγονός ότι υπάρχουν κλάδοι, όπως οι φαρμακοποιοί που λέγεται ότι καταφέρνουν να παίρνουν τα χρήματα τους πιο γρήγορα από ότι εσείς;

«Υπάρχει μια στρεβλή κατάσταση που τη ξεκίνησε ο κος Λοβέρδος. Βέβαια έχει να κάνει με τις παλιές συλλογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν  πριν από 50 χρόνια και όπως αποδείχθηκε έγιναν ένα πολύ ισχυρό συνδικαλιστικό όργανο πράγμα που δε συμβαίνει με τους γιατρούς.

Έχει περάσει πια αρκετός χρόνος από την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία. Τι δείχνει η εμπειρία αυτών των μηνών σε σχέση με την υγεία των ασθενών;

«Σε καμία ανεπτυγμένη υγειονομικά χώρα δεν εφαρμόζεται το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική. Εμείς περιμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά πιστεύουμε ότι ακόμα και κάποιοι φαρμακοποιοί που έσπευσαν να υπερασπιστούν το μέτρο, έχουν αυτοπαγιδευθεί και δε βλέπουν τον κίνδυνο ότι η συντογράφηση με βάση τη δραστική και η χορήγηση από τον φαρμακοποιό του φθηνότερου γενοσήμου θα οδηγήσει σε κλείσιμο φαρμακείων αφού ανοίγει η κερκόπορτα για την είσοδο αμφιβόλου αξίας γενόσημων φαρμάκων από την Ινδία ή από οπουδήποτε αλλού».

Ως πολίτης της χώρας και πρόεδρος του Ιατρικού και ως πρόεδρος της ΝΔ πως κρίνετε το κλείσιμο της ΕΡΤ;

«Η ΕΡΤ χρειαζόταν εξορθολογισμό και εξυγίανση όμως είναι απαράδεκτο για την ομογένεια να μην έχει αυτή τη στιγμή επαφή με την Ελλάδα και είναι επίσης απαράδεκτο στα παραμεθόρια νησιά μας που οι κάτοικοι έβλεπαν δύο κανάλια ένα ελληνικό και ένα τουρκικό, να βλέπουν τώρα μόνο το τουρκικό. Εύχομαι να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα και αυτοί που εργάζονταν να γυρίσουν γρήγορα στη δουλειά τους αλλά και αυτοί που έβγαζαν πολλά χωρίς να δίνουν τίποτε να πάνε στα σπίτια τους».