Πρόεδρος ΙΣΑ: τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι μόνο φθηνά αλλά και ασφαλή

Χάπια
26-12-2016

“Επικοινωνιακή πιρουέτα” είναι το θέμα των γιατρών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα υπερσυνταγογράφησης που έχουν ζημιώσει με χιλιάδες ευρώ το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργο Πατούλη από τη στιγμή που δε δίνονται στη δημοσιοότητα τα ονόματά τους. Είναι απαράδεκτο δήλωσε σε συνένετυξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΙΣΑ, να διαπομπεύεται ένας ολόκληρος κλάδος να δοκιμάζεται η σχέση του ασθενή και του γιατρού και να αδικούνται χιλιάδες υγειονομικοί που κάνουν σωστά τη δουλεία τους. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δίνει αυτομάτως τη δυνατότητα και να εντοπίζονται αλλά κια να βγαίνουν αυτομάτως από το σύστημα όσοι γιατροί δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Προσπαθεί βέβαια ο νέος υπουργός είπε ο κος Πατούλης αλλά βιάζεται…Ο στόχος είναι να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σωστά, με υπευθυνότητα και με την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η αύξηση του μεριδίου γενοσήμων στη Γερμανία έγινε σε μια δεκαετία και εμείς εδώ θέλουμε να το πετύχουμε σε ενά μιση χρόνο.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ μάλιστα θύμισε τα όσα είχε διατυπώσει πριν από λίγους μήνες ο πρώην προέδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας σχετικά με τους ελέγχους που κάνει ο αποψιλωμένος από ανθρώπινο δυναμικό Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Από τα 7000 σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά επανέλεγχος έγινε μόνο στα 500.
Όπως είπε ο κος Πατούλης δεν αρκεί ο έλεγχος του φάρμακου μόνο κατά την αδειοδότησή του αλλά θα πρέπει να γίνονται και έλεγχοι και μετά από 5 μήνες και μετά από 7 μήνες για να είμαστε σίγουροί ότι αυτό το φάρμακο δεν είναι μόνο φθηνό αλλά και ασφαλές για την υγεία των ελλήνων ασθενών.