Πρόεδρος ΣΦΕΕ προς Πολιτεία: Σταματήστε να αφήνετε τους Έλληνες ασθενείς χωρίς φάρμακα

26-12-2016

Μύδρους εναντίον της ηγεσίας του υπουργείου υγείας εξαπέλυσε στην πρώτη του εμφάνιση σε συνέντευξη τύπου, ο κος Κώστας Φρουζής  ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας , υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι εσκεμμένως  έχουν αφήσει  τους Έλληνες ασθενείς χωρίς φάρμακα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ η τραγική καθυστέρηση της έκδοσης του Δελτίου Τιμών που παράνομα εκκρεμεί εδώ και 19 μήνες είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφαιρεί από τους ασθενείς στην Ελλάδα το δικαίωμα τους στις θεραπείες ισότιμα  με τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρώπης. Ο κος Φρουζής έκανε λόγο για ύποπτα συμφέροντα και προκάλεσε τον υπουργό υγείας να βγει και να εξηγήσει  μέσω τηλεόρασης  στον κόσμο γιατί δε μπορεί να βρει τα φάρμακά του στην ελληνική αγορά.

Ο ΣΦΕΕ ζητάει την πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και στα νέα φάρμακα όπως συμβαίνει με τους πολίτες των υπολοίπων χωρών και απαιτεί από την πολιτεία να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα της παράνομης καθυστέρησης έκδοσης δελτίου τιμών για νέες θεραπείες.

Μεταμοσχευμένοι ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους, λευχαιμία, οζώδη σκλήρυνση, νόσο του Coushing  νόσο Gaucher, κυστική ίνωση , ερυθηματώδης λύκος ,ηπατίτιδα C aids αγωνιούν και ταλαιπωρούνται περιμένοντας να αποκτήσουν πρόσβαση στις θεραπείες τους. Δεν είναι δυνατόν εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης όχι μόνο να απειλούνται αλλά και να χάνονται ζωές.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Φρουζής κρίνει επιτακτική την ανάγκη σωστής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που η σχεδίαση του αποδείχτηκε ανεπαρκέστατη και ελλιπής .«Για πολλοστή φορά η πολιτεία είναι ανακόλουθη στις υποχρεώσεις της, είπε ο κος Φρουζής, έχοντας αφήσει χρέη ετών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενώ φάνηκε άδικη με τον τρόπο που χειρίστηκε το κούρεμα των ομολόγων μας» Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ  ενώ άλλο 1 δισεκατομμύριο οφείλουν τα νοσοκομεία, στρατιωτικά και του ΕΣΥ.

Βασικό ζήτημα προς επίλυση για τον κο Φρουζή είναι να γίνει μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης με απόλυτη διαφάνεια και στα άλλα κόστη του συστήματος υγείας. Μέχρι  σήμερα από το 2009 οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Το 2009 ο δημόσιος φαρμακευτικός προϋπολογισμός  ήταν περίπου 7 δις ευρώ και φέτος αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 4 δις ευρώ. «Δε ζητούμε να εξαιρεθούμε από των εξορθολογισμό των δαπανών αλλά περιμένουμε να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της πίτας» είπε ο κος Φρουζής.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε πως προτεραιότητα  της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κλειστών νοσηλίων  ώστε να μπορούν να αντληθούν τεκμηριωμένα στοιχεία για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης και της απάτης.

Στο μεγάλο πάρτυ για την υγεία είπε ο κος Φρουζής όταν ρωτήθηκε από το Healthview οι φαρμακοβιομηχανίες απλώς ήταν οι καλεσμένοι, οι διοργανωτές ήταν η πολιτεία όλα αυτά όμως πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος κος Αποστολίδης αφού η φαρμακοβιομηχανία έχει την πρόθεση να σταθεί δίπλα στη χώρα τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.

Βάννα Κεκάτου