Προεμμηνόπαυση: Ίσως σηματοδοτεί έναρξη σεξουαλικών προβλημάτων

γυναίκα στην εμμηνόπαυση
18-11-2019

Οι γυναίκες που έχουν περάσει τα 45 θα έχουν παρατηρήσει πως ίσως αρχίζουν και ικανοποιούνται από το σεξ λίγο πιο δύσκολα. Τώρα, νέα έρευνα δείχει πως αυτό αρχίζει να συμβαίνει λίγο πριν από την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Δηλαδή στην προεμμηνόπαυση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Menopause» έδειξαν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία αυξάνεται κατά 30% στην προεμμηνόπαυση. Κι αυτό όταν η ξηρότητα του κόλπου έχει μεγάλη επίδραση στην επιθυμία, τη διέγερση και γενικά την ικανοποίηση.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική λειτουργία:

  • συναισθηματική και ψυχική κατάσταση
  • γήρανση
  • χρόνια ιατρικά προβλήματα
  • εμμηνόπαυση

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά το πέρασμα στην εμμηνόπαυση προκαλεί ποικιλία βιολογικών αλλαγών στο σώμα κάθε γυναίκας. Αυτό οδηγει σε κολπική ατροφία και ξηρότητα.

Αύξηση κατά 30% της σεξουαλικής δυσλειτουργίας κατά την εμμηνόπαυση

Παρότι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει την επίδραση της κολπικής ατροφίας σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια από τις ελάχιστες που εκτίμησαν την επίδρασή της κατά το χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, το μεταβατικό στάδιο στο οποίο σταδιακά οι ωοθήκες ξεκινούν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Αυτό έδειξε ότι συγκεκριμένα συμπτώματα κολπικής ατροφίας, όπως η κολπική ξηρότητα, είναι πολύ πιο παρόντα κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Γενικά, ως αποτέλεσμα της κολπικής ξηρότητας, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση μειώθηκε όταν η σεξουαλική δυσλειτουργία αυξήθηκε περίπου 30% κατά την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση.

Δύσκολη η διατύπωση της κατάλληλης θεραπείας

«Η έρευνα αυτή εξέτασε την σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες ηλικίας 40 με 55 χρονών και επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ κολπικής ξηρότητας και επιδείνωσης της σεξουαλικής λειτουργίας. Δεδομένης της υψηλής παρουσίας σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες, ο εντοπισμός ενός θεραπεύσιμου παράγοντα όπως η κολπική ξηρότητα μπορεί να επιτρέψει στις γυναίκες να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση» δήλωσε η Στέφανι Φόμπιομ, ιατρική διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εμμηνόπαυση και αλλαγές στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας