Πρόγραμμα “Ambition Zero Carbon” της AstraZeneca

13-02-2020

Μηδενικές εκπομπές άνθρακα, έως το 2025 και διασφάλιση αρνητικού αποτυπώματος, έως το 2030

Το φιλόδοξο πρόγραμμα Ambition Zero Carbon ύψους $1 δισ. παρουσίασε η AstraZeneca, με στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα από τα επιχειρησιακά της κέντρα παγκοσμίως, έως το 2025 και τη διασφάλιση αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας, έως το 2030.

Η στρατηγική της AstraZeneca που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) στο Νταβός της Ελβετίας, σε συμφωνία με τα δεδομένα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή, επιταχύνει τους υφιστάμενους στόχους της κατά πέντε χρόνια, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Η στρατηγική εστιάζει στο διπλασιασμό της παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα, με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και τη μετάβαση σε 100% ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την ανάπτυξη συσκευών εισπνοής επόμενης γενιάς με προωθητικά αέρια που παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική επιβάρυνση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (Global Warming Potential – GWP).

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της AstraZeneca περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία “AZ Forest” που αφορά δράσεις αναδάσωσης με την αξιοποίηση 50 εκατομμύριων δέντρων, την επόμενη πενταετία. Τα πρώτα δέντρα θα φυτευτούν στην Αυστραλία ενώ θα ακολουθήσουν η Γαλλία, η Ινδονησία και άλλες χώρες.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και την Μ.Κ.Ο “One Tree Planted” που έχει ως αντικείμενο, δράσεις αναδάσωσης σε όλο τον κόσμο. Αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζει την πλατφόρμα που παρουσίασε πρόσφατα το WWF με τίτλο “1T.org – The Champions for a Trillion Trees” (1T.org – Οι πρωταθλητές για ένα τρισεκατομμύριο δέντρα).

«Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια πιεστική απειλή για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, συμμετέχοντας στη συνάντηση του Συμβουλίου Βιώσιμων Αγορών (Sustainable Markets Council – SMC). Πρόσθεσε ακόμη ότι «από το 2015, έχουμε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τα επιχειρησιακά μας κέντρα περίπου κατά το ένα τρίτο καθώς και την κατανάλωση νερού κατά το ένα πέμπτο, περίπου.

Τώρα όμως έφτασε η στιγμή να δράσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας. Οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του προγράμματος Ambition Zero Carbon, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να επιταχύνουμε τη μείωση του αποτυπώματος της AstraZeneca στο κλίμα και συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη συνεργασιών παγκοσμίως, με στόχο την αλλαγή πολιτικής».