Πρόγραμμα “Δοξιάδης”: Ξεκινούν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για 2,5 εκατ. γυναίκες

07-12-2022

Εντός του Δεκεμβρίου, γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν SMS για να προγραμματίσουν το ραντεβού της. Το πρόγραμμα αφορά πάνω από 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 χρόνων, οι οποίες θα μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικου ελέγχου εντός του γενικού προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση υψους 300 εκατ ευρώ απο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρώτο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά” και απευθύνεται σε 1,3 εκατ.γυναικες ηλικίας 50-69 χρόνων. Αντίστοιχος αριθμός γυναικών έλαβαν SMS και παραπεμπτικό για τη μαστογραφία, την οποία έχουν διενεργήσει περίπου 60.000 γυναίκες, εκ των οποίων 4.000 εντοπίστηκαν με ευρήματα κακοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδακη, στόχος του προγράμματος προσυμπτωματικου ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων του ιού ΗPV μέχρι το 2030.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν η αποζημίωση του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV και για αγόρια ηλικίας έως 18 χρόνων, που θεσπίστηκε πρόσφατα. Σημαντικό θεωρείται το σκέλος του ελέγχου στην ηλικιακή ομάδα των γυναικών 21 έως 65 χρόνων (τεστ Παπ, thin prep, κολποσκοπηση, ανάλυση).

Δωρεάν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλους καρκίνους

Όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, σύντομα θα έρθουν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέως εντέρου.

«Στόχος μας είναι να μειωθεί η θνησιμότητα 30% μέχρι το 2030. Αυτό θα φέρει αλλαγή στους δείκτες υγείας της χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες και θα υλοποιηθεί μέσω του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέως εντέρου που προβλέπει τη διενέργεια κολονοσκόπηση και άλλων εξετάσεων, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν.

Επίσης, σύντομα θα υπάρξουν δράσεις και για την πρωτογενή πρόληψη, όπως η παιδική παχυσαρκία.