Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε τουλάχιστον 1,3 εκατ. γυναίκες

καρκίνος του μαστού
09-06-2022

Πρεμιέρα σήμερα για την παρουσίαση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιεί η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, κ. Ανδρέας Τσούνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα.  Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο σταδιακά θα επεκταθεί και σε εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου και παχέος εντέρου.

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, όλες οι γυναίκες οι οποίες διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50- 69 χρόνων, θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και τη διενέργεια του ελέγχου.

Το μήνυμα θα περιλαμβάνει και το σχετικό παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία. Οι ενδιαφερόμενες θα επιλέγουν ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας.

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή μαστογραφία εντός του 2021. Επίσης, στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», θα παρουσιάσουν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη.