Πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής για ανασφάλιστους από το ΙΚΠΙ

26-12-2016

Στην ιδιαίτερη σημασία του «Προγράμματος Παρεμβάσεων Πρόληψης-Προαγωγής Υγείας σε Υφιστάμενα Δίκτυα στην Περιφέρεια Αττικής» του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.), αναφέρθηκαν χθες σε παρουσίαση στην ΕΣΔΥ, εκπρόσωποι από τον ευρύτερο τομέα υγείας.

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων αναφορικά με την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κυρίως σε ανασφάλιστους και ανέργους. Παράλληλα, στόχο του προγράμματος αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού για την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη των προαναφερθέντων νοσημάτων.

Οι δράσεις θα επικεντρώνονται στην Περιφέρεια Αττικής και θα βασίζονται στις υποδομές των Εθνικών Δικτύων Προαγωγής Υγείας -Εθνικό Δίκτυο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ.) και Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.).

Στα οφέλη του προγράμματος αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος είναι και πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Υγείας Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ. και Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Ο κ. Τούντας αναφέρθηκε στους τρεις παράγοντες για τους οποίους το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικά ειδικά την τρέχουσα περίοδο.

  1. Ο ευρύτερος τομέας της υγείας αποτελείται από τρεις κύκλους: την προληπτική ιατρική, την προαγωγή υγείας  (που αφορά και στην υιοθέτησης και ορθής για την υγεία συμπεριφοράς πχ διατροφή, λιγότερες καταχρήσεις κλπ) και την προστασία της υγείας. Θα πρέπει να αναδειχθεί το κοινό σύνολο αυτών των τομέων ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.
  2. Στην Ελλάδα διαπιστώνεται υστέρηση σε προληπτικό έλεγχο και σε βασικές προληπτικές εξετάσεις. Έχει διαπιστωθεί από έρευνες του ΙΚΠΙ  ότι 1 στις 2 γυναίκες μετά τα 40 δεν έχει κάνει μαστογραφία την τελευταία τριετία ή ότι το 30% των γυναικών άνω του 50% δεν έχουν κάνει τεστ Παπ . Από την άλλη όσοι κάνουν εξετάσεις δεν τις κάνουν σωστά διότι θεωρούν πως το ετήσιο τακτικό τσεκ απ αποτελεί πρόληψη. Ο κ. Τούντας ήταν και καυστικός λέγοντας πως τα ποσοστά που προαναφέρθηκαν αφορούν και τους εργαζόμενους στην υγεία και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι και χειρότερα!
  3. Στην Ελλάδα της κρίσης η οποία έχει επιβαρύνει σωματικά και ψυχολογικά τους έλληνες ένα πρόγραμμα πρόληψης είναι πέρα για πέρα σημαντικό. Η κρίση έχιε επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία, οδηγεί στην υιοθέτηση ανθυγιεινή συμπεριφοράς (κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή)  και επιπρόσθετα έχει προκαλέσει εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.