Πρωινό: Είναι απαραίτητο για μια γερή καρδιά

02-02-2017

Λένε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μας δίνει ενέργεια ώστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με δύναμη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως δείχνει νέα Αμερικανική έρευνα το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για μια υγιή καρδιά.

Αυτά αναφέρουν σε ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) σε έκθεση τους στην επιθεώρηση Circulation. Όπως λένε το πότε και πόσο συχνά τρώμε επηρεάζει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία μας. Για παθήσεις όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα νοσήματα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Τα μέλη της Επιτροπής Παχυσαρκίας της ΑΗΑ εξηγούν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πρωινό και τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι τρώνε καθημερινά πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη χοληστερόλη και υπέρταση. Από την άλλη, όσοι το παραλείπουν είναι πιθανότερο να πάσχουν από παχυσαρκία. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν ανεπαρκή διατροφή και να αναπτύξουν διαταραγμένο μεταβολισμό της γλυκόζης ή διαβήτη.

Η Δρ. Μαρί-Πιερ Σαίντ Όντζ είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Όπως λέει «ο προγραμματισμός των γευμάτων μπορεί να επηρεάσει την υγεία εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού».

«Πειράματα σε ζώα έδειξαν πως όταν λαμβάνουμε τροφή σε ώρες που ο οργανισμός κανονικά θα έπρεπε να είναι αδρανής, όπως τη νύχτα, ξαναρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι με τρόπο που αλλάζει τον μεταβολισμό των τροφίμων, με συνέπεια μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους, αντοχή στην ινσουλίνη και φλεγμονή».

Σύμφωνα με την ΑΗΑ, ο προγραμματισμός και η συχνότητα των γευμάτων σχετίζονται επίσης με την υπέρταση. Συνδέονται επίσης και με την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

Η εταιρεία τονίζει ακόμα ότι παρότι έχει σημασία η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, με άφθονα φυτικής προελεύσεως και μη επεξεργασμένα τρόφιμα και λίγο κόκκινο κρέας, ζάχαρη και αλάτι, μόνο αυτή δεν αρκεί για την διαφύλαξη της υγείας.

«Ο προσεκτικός σχεδιασμός τόσο του τι θα φάμε όσο και πότε, μπορεί να καταπολεμήσει και την κατανάλωση φαγητού για συναισθηματικούς λόγους. Αυτή ωθεί πολλούς ανθρώπους στην κατανάλωση πολλών θερμίδων από τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία», πρόσθεσε η ειδικός.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά παίρνουν τη μισή ζάχαρη της ημέρας από το πρωινό
Ο ακανόνιστος ύπνος και παράλειψη πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά