Προϊόντα με φυτικές στερόλες: Μειώνουν πραγματικά τη χοληστερίνη;

26-12-2016

Oι στερόλες που προέρχονται από τα φυτά, γνωστές ως φυτοστερόλες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης στο αίμα.  Τις βρίσκουμε σε εξειδικευμένα προϊόντα στην αγορά όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο και γιαουρτοποτό.

Η επιστημονική ομάδα του Demonty I. (2009) πραγματοποίησε μια μεταανάλυση  ερευνών προηγούμενων ετών πάνω στις φυτικές στερόλες και δημοσίευσε τα αποτελέσματα του στην Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής. Όλες οι μελέτες έδειχναν ότι πράγματι η κατανάλωση προϊόντων εμπορίου πλούσιων σε φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Για να δούνε πως τα επίπεδα της χοληστερίνης μεταβάλλονται ανάλογα με τη δόση των φυτικών στερολών, επιστήμονες συνδύασαν τα αποτελέσματα 84 μελετών.

Η μέση μείωση της χοληστερίνης ήταν 9% με μέση κατανάλωση φυτοστερόλων 2.15γρ ημερησίως για 21-182 μέρες. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε 10-20% λιγότερα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πιο αποτελεσματικά ήταν τα στερεά προϊόντα με φυτοστερόλες (π.χ. μαργαρίνη πλούσια σε φυτοστερόλες) σε σχέση με τα υγρά (όπως το γιαούρτι). Δεν βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένο όφελος όταν  η κατανάλωση των φυστοστερόλων ήταν μεγαλύτερη από 2,5 γρ ημερησίως. Επίσης ο τύπος των φυτοστερολών είτε στερόλες ή στανόλες δεν είχε καμία επίδραση στη σχέση μεταξύ δόσης και αποτελέσματος.

Συμπερασματικά η κατανάλωση φυτοστερολών στα 2γρ ημερησίως συντελεί στην μείωση της κακής χοληστερίνης ενώ η  κατανάλωση πάνω από 2,5γρ την ημέρα δεν έχει κάποιο επιπρόσθετο όφελος.  Για να καλυφθεί η ποσότητα των 2γρ φυτοστερολών ημερησίως χρειάζεται να καταναλώνεται 1 με 3 δόσεις ενός προϊόντος πλούσιου σε φυτοστερόλες: ένα ποτήρι γάλα με φυτοστερόλες, 10γρ μαργαρίνη πλούσια σε φυτοστερόλες και ένα γιαουρτοποτό. Κλείνοντας πρέπει να αναφερθεί ότι η μείωση στα επίπεδα της κακής χοληστερίνης δεν παραμένει αν σταματήσει η κατανάλωση των προϊόντων που είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες. Κατά συνέπεια το άτομο έχει τα οφέλη όσο καιρό καταναλώνει τα ειδικά προϊόντα.

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου

κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ‘Σώμα Υγιές’

www.somaygies.gr

Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Διαταραχών Λήψης Τροφής ΑΝΑΣΑ