Πρόωρη έναρξη για τις αλλεργίες της άνοιξης

26-12-2016

Της Αλεξίας Σβώλου

Τα αλλοπρόσαλλα τερτίπια του καιρού και κυρίως η πρόσφατη απρόσμενη καλοκαιρία των τελευταίων ημερών φέρνει νωρίτερα τις αλλεργίες και επιδεινώνει τα ενοχλητικά τους συμπτώματα στα ευαισθητοποιημένα άτομα κάνοντας τις βεράντες μας να κιτρινίζουν από  τη γύρη. Η πρώιμη έξαρση της αλλεργικής ρινίτιδας, της επιπεφυκίτιδας και του άσθματος ήδη καταγράφεται στην χώρα μας και η αλλεργιολόγος- παθολόγος Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας, Άσθματος και Κλινικής Ανοσολογίας εντοπίζει τους «συνήθεις υπόπτους» που ενοχοποιούνται αυτή την εποχή για την πλειονότητα των αλλεργικών εκδηλώσεων και δίνει συμβουλές για την πρόληψη τους παιδιά και ενήλικες, αιτιολογώντας γιατί η συμβίωση με ζώα  αλλά και η μείωση του καταναλωτισμού -λόγω της ύφεσης-αποδεικνύονται εξαιρετικά αντι-αλλεργικά «όπλα».

Οι κύριοι αλλεργιογόνοι παράγοντες για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

«Οι βασικότεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες που πυροδοτούν την πρώιμη έναρξη των αλλεργιών είναι το αγριόχορτο ‘παριετάρια’ και τα ακάρεα. Η παριετάρια δεν ξηραίνεται τον χειμώνα, απλά συρρικνώνεται και με τις πρώτες ζέστες ανθίζει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ακάρεα: Ο πληθυσμός τους συρρικνώνεται γιατί δεν πολλαπλασιάζονται τον χειμώνα και έχουν βραχύτατη διάρκεια ζωής, αλλά μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν αριθμητικά ‘φουντώνουν’. Σαφέστατα οι αλλεργίες έχουν γενετικό υπόβαθρο και είναι πολυγονιδιακής αιτιολογίας, ενώ το αν θα εκφραστούν όλα τα ‘ένοχα’ γονίδια εξαρτάται από μια πληθώρα περιβαλλοντικών παραγόντων. Η έρευνα έδειξε ότι η έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα πυροδοτεί την εμφάνισή τους από τότε που είμαστε έμβρυα στην κοιλιά της μητέρας μας και αυτό οι έγκυες γυναίκες έχουν ένα ακόμα λόγο να μην καπνίζουν».

Η συνύπαρξη με κατοικίδια ζώα προστατεύει  από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

 

Όπως εξηγεί η κα. Κόντου-Φίλη, οι τελευταίες μελέτες έδειξαν επίσης ότι όσοι ζουν κοντά σε ζώα, είναι πολύ προστατευμένοι από τις αλλεργίες και μάλιστα ισχύει ότι όσο περισσότερα τα ζώα τόσο μεγαλύτερη η προστασία. Πρόσφατα εντοπίστηκε ότι τα παιδιά με γονείς αγρότες που μεγαλώνουν σε φάρμες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά άσθματος, το οποίο εξελίσσεται σε επιδημία για τα παιδιά της πόλης. Συνεπώς, από αυτή την άποψη οι ελληνικές οικογένειες της περιφέρειας είναι ευνοημένες, ενώ όσοι ζουν σε αστικές περιοχές έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να αποκτήσουν κατοικίδια ζώα και να μετατρέψουν το σπίτι τους σε…μίνι φάρμα των ζώων.

Χρήσιμες συμβουλές για να προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες της άνοιξης

  • Επιστρέψτε κοντά στην φύση, αντί να ζείτε σε σπίτια-αποστειρωμένα κουτιά.
  • Μη χρησιμοποιείτε υπερ-ενισχυμένα οικιακά καθαριστικά προϊόντα που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα.
  • Αερίστε καλά το σπίτι σας, είναι ο καλύτερος-και εντελώς τσάμπα-τρόπος για να απαλλαχθείτε από τα ακάρεα.
  • Αποφύγετε τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά που συσσωρεύουν σκόνη και οσμές Προτιμήστε τις καθαρές γυμνές επιφάνειες ή τοποθετήστε μικρά χαλιά τα οποία τινάζονται και καθαρίζονται εύκολα.
  • Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν στο ύπαιθρο-κάνοντας πράξη την σοφή παροιμία «παίξε λερώσου»-και να έρθουν σε επαφή με τα ζώα από πολύ μικρά.
  • Εκμεταλλευτείτε την ύφεση και την δεδομένη οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά για να μειώσετε τον άκρατο καταναλωτισμό σας. Ζώντας πιο κοντά στην φύση, με λιγότερα προϊόντα και λιγότερους ερεθιστικούς παράγοντες, υπάρχει ελπίδα τουλάχιστον να γλυτώσουμε από τις αλλεργίες.